Обещанието на Обама – те ще се завърнат до три години

Американският президент Барак Обама разкри своята стратегия за ендшпил за войната в Афганистан, като обеща да изпрати допълнителни 30 000 американски войници "по най-бързия възможен начин", като поставената цел е процесът по изтеглянето им да започне още през юли 2011 г. – след едва 18 месеца, коментира в-к "Индипендънт".

Обама изнесе речта си пред кадетите от военната академия "Уест Пойнт" в Ню Йорк. Изявлението бележи края на месеци от тревожен дебат в рамките на Белия дом на фона на намаляваща обществена подкрепа за войната в САЩ и Европа. Това е може би последният шанс на САЩ да върнат часовника и да оправят нещата в Афганистан, който засега се оказва заварената сестра на конфликта в Иран.

Президентът директно се противопостави на критиците си, някои от които са от собствената му партия, че разширяването на войната води САЩ към нов Виетнам. Според Обама това е "погрешно разчитане на историята". Обама изтъкна, че за разлика от Виетнам, сега САЩ имат подкрепата на 43 съюзни страни и не са изправени срещу съпротива от страна на обикновеното население. Обама изтъкна още, че "американския народ беше яростно атакуван от Афганистан и остава мишена" за екстремистите от "Ал Кайда".

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини