Свинският грип ще удари втори път

Очакваме втората вълна на свински грип със затоплянето на времето - през февруари. Това прогнозира по PRO.BG главният държавен санитарен инспектор д-р Тенчо Тенев. 

"В Румъния вече се забелязва втора вълна на грипа AH1N1, очакваме скоро да стигне и у нас”, обясни д-р Тенев. Това обаче не трябва да ни притеснява, защото здравните власти в страната са готови да посрещнат новата грипна вълна: здравното министерство е закупило противогрипни препарати, които ще бъдат раздадени на спешните медицински центрове по места. Към момента и аптеките са добре снабдени с такива препарати, така че няма опасност ваксините да изчезнат от аптечната мрежа, увери главният държавен санитарен инспектор, предаде КРОСС.

Д-р Тенев успокои, че вирусът A H1N1 не се променил и протича като при първата вълна. Тенчо Тенев отново обясни, че този вирус не е толкова страшен, колкото птичия грип, защото смъртността при него е по-малка. „Но никой не знае дали няма да мутира, защото е нов грипен вирус и не е добре изучен”, подчерта здравният експерт.

"Към момента грипната ситуация у нас е нормална, все още няма епидемични стойности, циркулират само сезонните вируси", допълни Тенчо Тенев. Той обясни, че ниската заболеваемост се дължи на ниските температури. 

"Фактът, че и част от училищата в Северозападна България са затворени заради студа, също допринася за по-ниската заболеваемост”, обясни още д-р Тенев. Той посъветва българите да не пътуват в това време, освен ако не е крайно наложително, а децата и възрастните дори да не излизат навън, защото сибирският студ е опасен за здравето.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини