Рискът от рак на гърдата намалява с отслабването

Учени от Американското онкологично дружество установиха, че рискът от рак на гърдата намалява с отслабването. Те достигат до това заключение, след като проучват данни за близо 180 хиляди жени на 50 и повече години, които са участвали в 10 изследвания.

Телесното тегло на дамите е било измерено три пъти в рамките на 10-годишен период – в началото на изследването, след 5 години и отново след около 4 години.

Резултатите са красноречиви – за жените, които са отслабнали и са съхранили по-ниското си телесно тегло, рискът бил по-малък, отколкото за участничките, чието телесно тегло останало непроменено.

За жените, които отслабнали с 2-4,5 килограма, рискът от рак на гърдата бил с 13 процента по-малък. Понижаването на телесното тегло с 4,5-9 килограма допринесло за намаляване на риска с 16 процента, а отслабването с повече от 9 килограма намалило риска с 26 процента. За жените, които отслабнали с 9 килограма и след това възвърнали първоначалното си телесно тегло, рискът също малко се понижил.

Ракът на гърдата е един от най-разпространените видове рак сред жените. Той започва развитието си, когато здрави клетки на гърдата се променят и започнат да растат безконтролно, формирайки новообразувание, наречено тумор. Туморът може да бъде злокачествен или доброкачествен. Злокачественият тумор или ракът може да расте и да се разпространява в други части на тялото. Нарича се още малигнен тумор. Доброкачественият тумор, наричан още бенигнен, може да расте, но не се разпространява. 

Ракът на гърдата се разпространява, когато започне да расте в други части на тялото или когато ракови клетки от него се насочат към други структури в организма, пренесени чрез кръвната или лимфната система.

Източник: http://www.obekti.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини