Левкемията при децата изглежда е предотвратима

Както наскоро ви разказахме, прекалената дезинфекция вкъщи се отразява пагубно върху здравето на децата ни за цял живот. Сега учени от Института за изследване на рака в Лондон са установили, че същият фактор отключва и едно много тежко заболяване при децата - острата лимфобластна левкемия (ОЛЛ), която засяга едно от 2000 деца.

Връзката е следната. Някои дечица се раждат с мутация, която ги прави предразположени към заболяването Мутацията възниква спонтанно и незабелязано по време на ембрионалното развитие на детето - още в утробата на майката. За да се изгради правилно имунитетът на всяко дете, е много важно през първата година от живота му той да се тренира.

Това става при срещата на младия организъм с голямо разнообразие от бактерии. Както наем, повечето бактерии не предизвикват заболявания и са безопасни. Но те имат жизненоважна роля за правилното развитие на имунната ни система - тя трябва да се среща с тях, за да може в бъдеще да разпознава добрите от лошите и да има правилна реакция при среща с едните и другите.

Например, когато имунната система неправилно припознае собствените клетки или пък безобидните бактерии в червата като врагове, тя ги напада и възниква автоимунно заболяване.

Когато през първата година от живота си детето е държано в голяма изолация и стерилна чистота, след това то остава с недоразвита имунна система и много уязвимо. Затова е важно да му осигурим здравословно количество бактерии, колкото и страшно да звучи това на пръв поглед. Това се постига, когато го срещаме с по-големи деца и му позволяваме да играе с тях, както и като понамалим употребата на силни дезинфектанти вкъщи.

Острата лимфобластна левкемия се отключва именно при дечица, които са предразположени към нея и имунната им система не е била тренирала правилно в началото на живота им. Те със закъснение се срещат с някои бактерии, които в комбинация с неадекватния имунен отговор отключват страшното заболяване. Това заболяване е много характерно за западните общества, но почти не се среща в развиващите се страни.

При изследването, установило тези зависимости, са използвани данни, събирани в продължение на 30 години и са изключени фактори като радиация, химикали в средата, електромагнитни вълни и влиянието на електрическите кабели в дома, като потенциални фактори за заболяването.

Източник: lifestyle.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини