ЕК прекрати мониторинга на България и Румъния

Европейската комисия съобщи, че прекратява механизма за сътрудничество и проверка, с който наблюдаваше съдебните реформи и борбата с корупцията в България и Румъния, както и с организираната престъпност у нас. Комисията въведе докладите от 2007 г. и първо подготвяше оценки и препоръки на всеки шест месеца, а по-късно - веднъж годишно.

През 2019 г. ЕК реши да прекрати издаването на доклади за нашата страна заради достатъчно изпълнение на препоръките, като дотогава бе издала 17 оценки. През юли тази година комисията съобщи, че възнамерява да прекрати действието на механизма. Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен при присъединяването на България и Румъния към ЕС през 2007 г. като преходна мярка, се посочва в днешното съобщение на ЕК. 

От 2020 г. ЕК въведе общ годишен доклад за състоянието на върховенството на закона във всяка от държавите в ЕС.

Бих искал да поздравя България и Румъния за значителния напредък, постигнат от присъединяването им към ЕС досега, заявява по този повод председателят на комисията Урсула фон дер Лайен, цитирана в съобщението. Върховенството на закона е една от нашите основни общи ценности като съюз и двете държави постигнаха резултати по важни реформи през последните години. Отчитаме тези усилия, като прекратяваме механизма. Работата вече може да продължи в рамките на годишната оценка за върховенството на закона, както за всички останали държави в ЕС, допълва тя.

Развитието на обстановката с върховенството на закона в ЕС постави нов контекст за сътрудничеството на ЕК с България и Румъния, се допълва в съобщението. Годишните доклади за върховенството на закона съпътстват устойчивите реформи за България и Румъния, както и за останалите държави в ЕС. От миналата година тези нови доклади включва и препоръки, като се следи за изпълнението на много от договорените реформи в България и Румъния. Когато е уместно, напредъкът по тях се следи и в рамките на европейския семестър, отбелязва комисията.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини