България оглави глобалната класация за напредък в областта на върховенството на правото

България оглави глобална класация за напредък в областта на върховенството на закона през 2023 г., съобщи Еuractiv.

Според World Justice Project, който публикува всяка година Индекса на върховенството на закона, през 2023 г. се наблюдава "глобална рецесия на върховенството на правото". Това е и наименованието на доклада за тази година, като в него влизат 142 държави. Сред тях държавите членки на ЕС са с най-добри показатели, а на първо място по ръст за първи път се нарежда България.

Основен извод на доклада е, че в 78% от страните по света се наблюдава спад във върховенството на закона от 2016 г. насам, като законодателните, съдебните органи и гражданското общество губят позиции при контрола на изпълнителната власт.

Индексът на върховенството на закона се основава на оценки на правните системи на страните, отвореното управление, ограниченията на правителството, основните права, реда и сигурността.

България, която имаше втория най-лош рейтинг в ЕС от 0,56 през 2016 г., оглави класацията по отношение на напредъка с 1,7% увеличение от 2022 г. насам и растеж във всички области, с изключение на регулаторното правоприлагане.

Източник: offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини