Сарафов предложи прокурори и следователи да бъдат наказани заради "Осемте джуджета"

Четирима прокурори и трима следователи, работили по случая известен като "Осемте джуджета" са били предложени за наказание. Предложението е внесено от изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, а причината е допуснато бездействие от тяхна страна, което е довело до забавяне на производствата по случая.

Разследването на Антикорупционния фонд (АКФ), наречено "Осемте джуджета", стана известно през 2020 г. То показа как асансьорният производител Илия Златанов е станал жертва на схема за изземване на част от бизнеса му, свързан с компанията “Изамет”. Основни участници в аферата са Петьо Петров - Еврото, бивш шеф на столичното следствие, и бившата му съпруга - Любена Павлова.

Предложените за наказване са прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и на следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.

Името на Дилян Деянов стана известно още в средата на август, когато беше съобщено, че той е обвиняем за длъжностно престъпление, пише Свободна Европа. Като част от закритата вече Специализирана прокуратура той вероятно е участвал в изземването на златни монети по случая, които са представени като "веществени доказателства" и впоследствие са предадени на трети лица.

В началото на юли временният главен прокурор Борислав Сарафов разкри пред Висшия съдебен съвет (ВСС) серия злоупотреби в прокуратурата, свързани с „Осемте джуджета“. По думите му те са били „заметени под килима“ от предшественика му Иван Гешев и екипа му.

Сред основните злоупотреби, споменати тогава от него, беше именно връщането на доказателства, иззети във връзка с аферата „Осемте джуджета“.

Сарафов разпореди проверка по случая на Софийската апелативна прокуратура. Предложенията за административни наказания идват именно вследствие на тази проверка.

От съобщението на прокуратурата не става ясно какви точно ще бъдат наказанията. Предложенията вече са внесени в Прокурорската колегия на ВСС.

Случаят, известен като "Осемте джуджета", беше обект на разследване в Софийската градска прокуратура, което се оказа, че е било тайно прекратено.

Той обаче отново дойде на дневен ред, след като избухна открит конфликт между вече отстранения от поста главен прокурор Иван Гешев и тогавашния му заместник Борислав Сарафов. Тогава прокуратурата се активизира, а през май на Еврото беше издадена и европейска заповед за арест.

В края на май АКФ разпространи снимки на Петьо Еврото в компанията на Сарафов. В отговор на това той каза, че е ходил в ресторанта много по-малко пъти от Гешев.

Това съвпадна и с интервю на АКФ с Любена Павлова. В него тя казва, че основен съюзник на Еврото в незаконната му дейност е бил Сарафов, а не Гешев. Тя казва, че дори никога не е виждала последния в бившия ресторант, който е бил използван като офис от Петьо Петров.

Тези твърдения обаче не попречиха на ВСС да избере Сарафов за временен главен прокурор. Преди това Гешев беше отстранен от поста, след като дългогодишните му поддръжници от ДПС и ГЕРБ промениха позицията си спрямо него.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини