Кирил Петков: Не виждаме нищо реално откъм антикорупционни дела

Не виждаме нищо реално откъм антикорупционни дела, каза пред журналисти в Благоевград Кирил Петков, съпредседател на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“, за изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов. 

Ако искаме да се занимаваме с реални неща за промяна, трябва да се занимаваме със законите за Плана за възстановяване и устойчивост, с Шенген, каза Петков. По думите му до момента Сарафов "се занимава с полуполитически дела, затваря разследването за кюлчетата и пачките и „Барселонагейт“, а не виждаме нищо реално откъм антикорупционни дела, нищо не чуваме за „Турски поток“ и руската връзка".  Доверието ни към него е под всякакво ниво, каза още Петков.

Това, което много ме притеснява е, че миналия път, когато редовното правителство падна, ние искахме да пуснем напълно прозрачно поръчките за оправянето на българските пътища и парите да отиват в реално строителство, а не в чували, каза Кирил Петков. Това, което в момента се случва е, че министър Цеков отново пуска поръчките по най-прозрачния начин и въпросът ще бъде дали същите икономически интереси, които свалиха миналото правителство, ще започнат да клатят и това правителство, допълни той. Надявам се, че всички, които подкрепят това правителство, са стабилни, защото сме сигурни, че като спрем стотиците милиони корупция в този бранш, ще има атаки, каза Кирил Петков.

В отговор на въпрос дали се счупи „сглобката“ на правителството, Петков изрази надежда, че в първите дни на септември диалогът ще продължи. Има много неща, които трябва да се направят до септември – законите по Плана за възстановяване и устойчивост, антикорупционният закон, който трябва заедно с ГЕРБ да поправим и се надявам да има истински закон, който наистина да бори корупцията в България, закона срещу пране на пари, законите за Шенген, посочи Петков. Трябва да устояваме на всякакъв натиск от страна на икономическите интереси да разклащат това правителство, коментира той.

По отношение на убийството на Алексей Петров, Петков коментира, че е "безумно" през 2023 г. да има показни убийства, а службите за сигурност да не бъдат реформирани. Президентът не поиска смяната на главния секретар на МВР, сигурен съм, че ще направи същото и за ДАНС, и тук въпросът към ГЕРБ е защо три месеца не вкарваме този закон за реформата в службите, допълни Петков. По думите му от ГЕРБ трябва ясно да се определят с президента ли са или са за реформите в службите. „Ако искаме да имаме сигурност и ако искаме да не се връщаме към 90-те, ние трябва да имаме реформирани служби. Това ще се случи през парламента, ако президента в този момент не разрешава смени“, каза още Петков.

Да не забравя Борисов, че има над десет назначения в това управление, че всеки един министър беше съгласуван с Мария Габриел и акад. Денков, така че нека всеки, който подкрепя това правителство, си носи отговорността и ако той има някакви въпроси по назначенията, трябва да ги говорим на коалиционните съвети, каза Петков в отговор на въпрос, свързан с назначения на хора от „Продължаваме промяната – Демократична България“ на ключови постове. „Последното нещо, което трябва да се случи, е да нямаме честни хора в МВР, защото колко са честни изборите, зависи точно от тях“, каза още Петков.

„Много е важно да видим след разследванията на прокуратурата дали ще има оневиняване и прикриване, от моя гледна точка, или ще се стигне до някакви истини“, каза Петков в отговор на въпрос за това, че Бойко Борисов беше арестуван преди време след показания, дадени от Васил Божков в Дубай. Той припомни, че Божков и Владислав Горанов са включени в списъка „Магнитски“. Очаквам българският съд и прокуратурата да си свършат работата, каза още Кирил Петков.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини