МВР: Няма данни полицаи да са охранявали "Осемте джуджета"

Няма категорични доказателства да се направи обоснован извод, че служители на МВР са били ангажирани с охраната" на вече несъществуващия ресторант "Осемте джуджета", за който разследване на "Антикорупциония фонд" отпреди три години разкри, че е било център на група за рекет, включваща магистрати. В поредицата се твърдеше, че заведението е било охранявано от полицаи. По това време вътрешен министър беше Младен Маринов, сега депутат от ГЕРБ.

Това се разбира от отговор на министъра на вътрешните работи в оставка Калин Стоянов до депутатите Ивайло Мирчев и Божидар Божанов, отправен в рамките на парламентарния контрол с дата 18 март.

Стоянов се позовава на образувана през 2021 година по сигнал на "Антикорупционния фонд" проверка, която стига до извода, че няма данни полицаи да са охранявали заведението.

"Установено е, че няма категорични доказателства, въз основа на които да се направи обоснован извод, че полицейски служители са били ангажирани с охрана на заведението, както и няма издавани заповеди или разпореждания за извършване на такава дейност", пише в отговора.

Темата за "Осемте джуджета" стана отново актуална след убийството на Мартин Божанов-Нотариуса, а в началото на март от "Антикорупционния фонд" се обърнаха към вътрешния министър Стоянов с питане дали полицейски служители са охранявали заведението. От отговора на министъра не се разбира да е правена нова проверка на тези факти, а се цитира такава от 2021 година.

Разследването на "Антикорупционния фонд" показа как бившият шеф на столичното следствие Петьо Петров-Еврото е бил начело на група от висши магистрати, извършвали рекет и кражба на бизнеса. Градският прокурор на София Илияна Кирилова пък признава за изключителна семейна близост с Петьо Петров-Еврото, включително и след като той напуска съдебната система. Тя е била посетител на заведението, но по думите й само по лични поводи. Това се разбира от протокола от разпит на Кирилова, публикуван на страницата на "Антикорупционния фонд" във Фейсбук. Разпитът е проведен на 10 юли 2023 г. в рамките на досъдебното производство, започнато в Софийска районна прокуратура (СРП) и иззето от Софийската градска, като съдържащо евентуални данни за престъпления на магистрати, за които свидетели са дали показания за свързаност с Петьо Петров, в това число и на самата ръководителка на СГП Кирилова.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини