В България още липсват присъди за корупцията по високите етажи, пише в черновата на доклада на ЕК

Европейската комисия ще представи днес докладите за върховенството на закона във всички страни от ЕС. Докладите се изготвят от 2020 г. насам и се занимават с четири основни теми - правосъдието, борба с корупцията, медийна свобода и плурализъм и институционални въпроси, свързани с функционирането на администрацията. За България и Румъния годишният доклад замени Механизма за сътрудничество и проверка, който беше въведен след приемането на двете страни в ЕС заради проблеми с корупцията и върховенството на закона.

Според черновата на доклада, който предстои да бъде представен този следобед в България все още буди тревога съставът на Висшия съдебен съвет и функционирането на Инспектората към Висшия съдебен съвет. Според Брюксел Инспекторът, който отговаря за образуването на дисциплинарни производства, е изложен на риск от политическо влияние.

Докладът отбелязва законодателните промени, свързани с наказателната отговорност на главния прокурор. Изтъква се, че те са част ангажименти по Плана за възстановяване и устойчивост. ЕК отбелязва, че НС е приело закон, установяващ механизъм за осигуряване на ефективна отчетност и наказателна отговорност на главния прокурор и неговите заместници, както и предвиждащ съдебен контрол на прокурорските решения да не се образува разследване.

Отбелязва се също, че институционалното преструктуриране на Комисията за борба с корупцията също е чист ангажиментите на България по Плана за възстановяване и устойчивост, а проектът на законодателство се обсъжда в парламента.

В България все още липсват окончателните присъди по дела за корупция на високо ниво, е друго заключение от доклада.

В страната ни има сериозни пропуски по отношение на мерките за почтеност за служителите на най-високо ниво.

Докладът отчита, че е България започнала процес на отнемане на българско гражданство, предоставено преди това по схема за гражданство срещу инвестиции.

По отношение на концентрацията на собствеността на медиите рискът за в България остава много висок. Тревога буди и липсата на ясна рамка за осигуряване на прозрачност при разпределението на средствата за държавна реклама.

В черновата се отбелязва още, че България и Румъния са изпълнили задоволително задълженията, поети в рамките на Механизма за сътрудничество и проверка. Еврокомисията ще предприеме последните стъпки към окончателното закриване на МСП за двете държави членки.

Източник: БНТ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини