Месецът на Америка събра преподаватели по английски език от Кърджали

Нешка Шопова от СУ „П.Р.Славейков“ и Петя Илиевска от Езиковата разказаха за обучението си по програми на Държавния департамент на САЩ

Нов живот

Две кърджалийки бяха включени в програми на Държавния департамент на САЩ през 2022 година по предложение на Дружество «Приятели на САЩ». Нешка Шопова, тогава педагогически съветник, сега заместник директор на „П.Р.Славейков“, и Петя Илиевска, преподавател по английски в Езикова гимназия „Христо Ботев“ споделиха през свои колеги интересни факти, свързани с образователната система на Съединените щати. Срещата се проведе в Регионална библиотека „Н.Й.Вапцаров“ като част от форума Месец на Америка в Кърджали.

В дистанционен курс заедно с учители от 10 държави Нешка е научила много за различните методи на гражданско образование, разпространени в САЩ и важният момент в него – свободата да изразяваш мнението си. Тя сподели, че ако и в България успеем да научим нашите деца да не се страхуват да изразяват и устояват своите позиции, тогава ще сме успели.

След като преминаха онлайн обучение, заради пандемията, двете преподавателки трябваше да заминат за три седмици отвъд Океана, но до момента успя да пътува само Петя. Тя разказа за своите срещи и запознанства в различни градове и институции, изнесе някои интересни факти, например, че в САЩ няма министерство на образованието.

Присъстващите научиха каква е връзката на библиотеката в Харвард и потъналия Титаник. Елинор Уидънър построява внушителната сграда и я полага основите на книжния фонд в памет на любимия си син, загинал на круширалия кораб. Илиевска припомни името на Стоян Ватралски, първия български студент в Харвард, който остава в историята като автор на химна на университета.

Интерес предизвика и историята за създаването на "Галодет" - първия в САЩ университет за глухо-неми, който функционира до днес. Разказът бе съпроводен с много снимки, подсилващи вълнуващите истории.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини