Инж.Емил Младенов,номиниран за Почетен гражданин на Кърджали

Строителят на Кърджали инж.Емил Младенов е номиниран за званието Почетен гражданин на града.Номинацията е направена от Камарата на строителите в Кърджали.Кандидатурата му  е одобрена единодушно от комисията към Общинския съвет.Званието ще му бъде присъдено по време на тържествената сесия на местния парламент в Деня на Кърджали. 

Емил Младенов е роден на 26 април 1941 г.в село Якимово, област Монтана.  Гимназиалното си образование завършва във гр.Вълчедръм и София.Дипломира се във Висшия институт по архитектура и строителство със специалност хидроинженерство.  Идва в Кърджали по разпределение през 1966 г. Започва кариерата си на яз.”Кърджали”. В началото е технически ръководител, после главен инженер, а до 1974 г.началник на язовира.Участва в първата копка на Водното огледало,което стартира като обект „Корекция на р.Арда” през 1974 г.

 В периода 1974-1975 г. е главен инженер на”Изграждане на селищни системи” През 1975 г. е назначен за главен инженер  на Строителното управление, а по късно на СМК. Става директор на Домостроителния комбинат.Прави с тогавашния строителен министър първата копка на първия жилищен блок в кв.”Възрожденци”.

 В навечерието на демократичните промени  отново е главен инженер на „Хидрострой”.Активно участва по разработките за изграждането на ядрото на язовирната стена на яз.”Боровица”от асфалтобетон вместо глина.По този начин се запазват стотици декари  от нивите в района.Това е първото асфалтовобетонно ядро на язовирна стена в България.По негово предложение ,заедно с колегата му Емил Шилегов е надстроена водната кула на яз.”Боровица”,с което е увеличен обема му значително.Това дава възможност за осигуряване на допълнителни количества питейна вода за Кърджали и Момчилград. Той приключва яз.”Боровица”.  Инсталира шлюзът, по който тръгва водата за Кърджали. Завършва пречиствателната станция за питейни води и водопровода от Ненково за областния център.

1989 г. е повратна за него. Подхваща частен бизнес.Оглавява фирма „Универсалстрой Инженеринг”.Изгражда  пречиствателна станция на ОЦК. Работи по обекти в Кърджали,Димитровград и Търговище.

Емил Младенов има голям принос в урбанизацията на Кърджали. Участва в първата копка и изграждането на кв”Възрожденци” и Домостроителния комбинат.

 Постиженията му в хидростроителството също са безспорни.Под негово ръководство спускат саваците за завиряването на язовирите „Кърджали” и „Боровица”

Проектира в съавторство и изгражда над 10 микроязовира в областта.Сред тях са тези при Карамфил,Черноочене,Даскалово

 През 1992 г.учредява структура на Строителната камара,която през 2017 г.се преобразува в Камара на строителите.През всичките години е бил председател на Камарата на строителите.През 2000 г.е избран един мандат за председател на Стопанска камара Кърджали.

Емил Младенов е бил един мандат президент на Ротари клуб Кърджали.

Инж.Емил Младенов бе награден с почетен знак Герб на Кърджали-златен във връзка с 80-т годишният му юбилей и големият му принос за урбанизацията на града. Това стана със заповед на кмета на Община Кърджали д-р инж.Хасан Азис.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини