14 °C

Емил Младенов-Строителят на Кърджали

Емил Младенов не обича да се шуми около него. Но градът го познава, като човекът издигнал стените на язовирите „Кърджали” и „Боровица”, както и като общественик,  положил основите на Ротари клуб в Кърджали.Емил Младенов навършва 80 години.Години отдадени на Кърджали.Когато го попиташ,как би искал да протече животът му,ако има възможност да се върне в младостта,той категорично отговаря,че би извървял същия житейски път.

Емил Младенов е роден на 26 април 1941 г.в село Якимово, област Монтана.  Гимназиалното си образование завършва във гр.Вълчедръм и София.Дипломира се във Висшия институт по архитектура и строителство със специалност хидроинженерство.  Идва в Кърджали по разпределение през 1966 г. Започва кариерата си на яз.”Кърджали”. В началото е технически ръководител, после главен инженер, а до 1974 г.началник на язовира.В периода 1974-1975 г. е главен инженер на”Изграждане на селищни системи” През 1975 г. е назначен за главен инженер  на Строителното управление, а по късно на СМК. Става директор на Домостроителния комбинат. В навечерието на демократичните промени  отново е главен инженер на „Хидрострой”.Той приключва яз.”Боровица”.  Инсталира шлюзът, по който тръгва водата за Кърджали. Завършва пречиствателната станция за питейни води и водопровода от Ненково за областния център.

1989 г. е повратна за него. Подхваща частен бизнес.Оглавява фирма „Универсалстрой Инженеринг”.Изгражда  пречиствателна станция на ОЦК.

 Години наред строи. Освен в Кърджали и в Димитровград и Търговище.

Емил Младенов има голям принос в урбанизацията на Кърджали. Участва в първата копка и изграждането на кв”Възрожденци” и Домостроителния комбинат.

 Постиженията му в хидростроителството също са безспорни.Под негово ръководство спускат саваците за завиряването на язовирите „Кърджали” и „Боровица”.Той предлага да се надгради преливника на язовира за питейна вода на Кърджали,което осигурява допълнително 3 млн.кб.м. от живителната течност.

Проектира в съавторство и изгражда над 10 микроязовира в областта.Сред тях са тези при Карамфил,Черноочене,Даскалово

 Емил Младенов е бил дълги години председател на Стопанска камара в Кърджали.В момента оглавява Областното представителство на Камарата на строителите в България.

Емил Младенов е от учредителите на Ротари клуб Кърджали и президент посрещнал третото хилядолетие. Мандатът му е през ротарианската 2000-2001 г. Като строител и ротарианец подписва договор за дарение на училище в Одрин за деца в неравностойно положение. Организира дарение за пострадалото от торнадо село Жълтуша. Подпомага със своите приятели от Ротари клуб-Кърджали Дом „Майка и дете” в Кърджали, Домът за сираци в Крумовград и Дома за сираци в Добромирци. През неговия мандат се извършва младежки обмен на деца, спонсорирани от Ротари клуб-Кърджали с техни връстници от европейски страни.На 24 май,Ден на славянската писменост и българската култура се награждават отлични ученици.

  Днес когато чества юбилей,той скромно отбелязва,че просто е изпълнил гражданския си дълг.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.05.2021

Хороскоп за Овен

Овен
С намерение сте да се посветите на работните си ангажименти и няма да сбъркате. Шансовете ви за добър изход от предстояща делова среща са реални, но трябва да се постараете повече. Но не пренасяйте грижите си върху отношението ви към близките хора. Организирайте си излет сред природата, ще се обновите.
15 май 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не са препоръчват участия във финансови операции и даване пари на заем. Повече време отделете на познатите ви неща, в които имате опит. Експериментите отложете за друг ден. Ще се заредите със свежи идеи и енергия, ако се посветите на занимания, развиващи интелектуалните ви и душевни качества.
15 май 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Като отговорни хора, ще се погрижите за задълженията си, оставяйки всичко останало на за по-късно. Общуването с приятели ще внесе повече настроение и желание за развлечения. Текат трансформации, които могат да повлияят на общото ви разположение, не се притеснявайте, ако се почувствате и раздразнителни.
15 май 2021

Хороскоп за Рак

Рак
И без особени усилия днес ще привличате вниманието на околните. Както в деловото си общуване, така и в личните си дела ще се изявите с качествата и уменията си, а защо не и с чара си. Ще получите изгодни оферти, някои от които имат отношение към бъдещия ви дом. Не семейните ще мислят за по-сериозно обвързване с партньора си.
15 май 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работите усилено по даден проект, в чийто успех сте абсолютно убедени. Бъдете готови за промени и противоречия с деловите партньори. До голяма степен от вас зависи дали преговорите ви ще имат резултат. Ще трябва да запазите спокойствие и да изложите ясно и точно позициите си. Ценно за вас ще се окаже намирането на верен съюзник.
15 май 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Днешният ден е пълен с изненади, но част от тях едва ли ще ви удовлетворят. Имате конкретни очаквания за нещата, които ви се случват, но събитията днес напълно ще ги опровергаят. Въпреки това имате възможността да извлечете дивиденти от новото положение, затова не се колебайте да го сторите. В личен план направете вие крачката към подобрение.
15 май 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Не пропускайте момента да покажете какво можете, още повече, че той ще създаде предпоставки за финансов просперитет. Не ви липсва мотивация, а и сте наясно, че трябва да разчитате предимно на себе си. И ще се справите. Вслушвайте се в интуицията си и се водете от разума си.
15 май 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Превърнете идеите си в своя цел, станете активни и действайте. Наложете си да спазите уговорените срокове и ще се поздравите с придобивки. За съжаление около вас има хора, които не споделят амбициите ви и това може да ви огорчи. Силни сте и ще се справите. Вечерта си починете.
15 май 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Този ден ще е динамичен и изпълнен с разнообразни преживявания. Подходете с чувство за хумор към несгодите и не се поддавайте на колебание относно важни въпроси. Действайте уверено и обмисляйте всяка своя стъпка. Установявате контакти с важни хора, с които впоследствие ще имате съвместна работа.
15 май 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Шансовете да завоювате сърцето на желания човек днес са огромни за това не губете време. Направете най-оптимистичния план и го изпълнете докрай. Възможно е да не се придържате към плана и да импровизирате, важно е да постигнете целта си, а това със сигурност ще стане. Честито.
15 май 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Краят на работната седмица ще повиши напрежението на работното място. От много страни ще ви търсят за консултация и обяснения. Намерете време и за близките си, те очакват поетите от вас обещания да бъдат спазени. А вас ви очакват финансови придобивки и среща с желан човек.
15 май 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Дори и да сте се почувствали огорчени от неприемливо за вас мнение на партньорите ви, не падайте духом, и не си помисляйте за промяна на плановете си. Момента не е подходящ за това. Нещо повече. Заредете се с търпение, и спокойно обмислете кой и къде греши. Бъдете доволни от съдбата, че до вас имате добър човек, на когото можете да разчитате за съвет и помощ.
15 май 2021
Последни новини