Емил Младенов-Строителят на Кърджали

Емил Младенов не обича да се шуми около него. Но градът го познава, като човекът издигнал стените на язовирите „Кърджали” и „Боровица”, както и като общественик,  положил основите на Ротари клуб в Кърджали.Емил Младенов навършва 80 години.Години отдадени на Кърджали.Когато го попиташ,как би искал да протече животът му,ако има възможност да се върне в младостта,той категорично отговаря,че би извървял същия житейски път.

Емил Младенов е роден на 26 април 1941 г.в село Якимово, област Монтана.  Гимназиалното си образование завършва във гр.Вълчедръм и София.Дипломира се във Висшия институт по архитектура и строителство със специалност хидроинженерство.  Идва в Кърджали по разпределение през 1966 г. Започва кариерата си на яз.”Кърджали”. В началото е технически ръководител, после главен инженер, а до 1974 г.началник на язовира.В периода 1974-1975 г. е главен инженер на”Изграждане на селищни системи” През 1975 г. е назначен за главен инженер  на Строителното управление, а по късно на СМК. Става директор на Домостроителния комбинат. В навечерието на демократичните промени  отново е главен инженер на „Хидрострой”.Той приключва яз.”Боровица”.  Инсталира шлюзът, по който тръгва водата за Кърджали. Завършва пречиствателната станция за питейни води и водопровода от Ненково за областния център.

1989 г. е повратна за него. Подхваща частен бизнес.Оглавява фирма „Универсалстрой Инженеринг”.Изгражда  пречиствателна станция на ОЦК.

 Години наред строи. Освен в Кърджали и в Димитровград и Търговище.

Емил Младенов има голям принос в урбанизацията на Кърджали. Участва в първата копка и изграждането на кв”Възрожденци” и Домостроителния комбинат.

 Постиженията му в хидростроителството също са безспорни.Под негово ръководство спускат саваците за завиряването на язовирите „Кърджали” и „Боровица”.Той предлага да се надгради преливника на язовира за питейна вода на Кърджали,което осигурява допълнително 3 млн.кб.м. от живителната течност.

Проектира в съавторство и изгражда над 10 микроязовира в областта.Сред тях са тези при Карамфил,Черноочене,Даскалово

 Емил Младенов е бил дълги години председател на Стопанска камара в Кърджали.В момента оглавява Областното представителство на Камарата на строителите в България.

Емил Младенов е от учредителите на Ротари клуб Кърджали и президент посрещнал третото хилядолетие. Мандатът му е през ротарианската 2000-2001 г. Като строител и ротарианец подписва договор за дарение на училище в Одрин за деца в неравностойно положение. Организира дарение за пострадалото от торнадо село Жълтуша. Подпомага със своите приятели от Ротари клуб-Кърджали Дом „Майка и дете” в Кърджали, Домът за сираци в Крумовград и Дома за сираци в Добромирци. През неговия мандат се извършва младежки обмен на деца, спонсорирани от Ротари клуб-Кърджали с техни връстници от европейски страни.На 24 май,Ден на славянската писменост и българската култура се награждават отлични ученици.

  Днес когато чества юбилей,той скромно отбелязва,че просто е изпълнил гражданския си дълг.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ян
    Янка Пашова
    1 0
    21:47, 19 май 2021
    Питайте работниците на Младенов какво мислят за него и как ги е тормозил. Завършен психопат.
Последни новини