Най-добрият математик на Област Кърджали учи в ЕГ „Христо Ботев“ – Кърджали

АбитуриенткатаДияна Гуглева е носител на купата „Най-добър випускник“, коетодоказва, че за математическата школа на Езиковата гимназия „Христо Ботев“ – Кърджали приемствеността е успешната формула на отличните математически постижения.Престижното отличие бе връчено от  зам. областния управител Юлия Чортленева.

            За двадесети пореден път Регионалното управление на образованието – Кърджали, Пловдивскиятуниверситет „Паисий Хилендарски” и Съюзът на математиците в България- секция, Кърджали организираха Областен математически турнир„Перперикон“. Състезанието се проведе под патронажа на Областния управител г-н Даниел Делчев. Състезанието бе индивидуално и тази година бе само  за ученици от единадесети и  дванадесети клас. В турнира участваха ученици от област Кърджали, град Димитровград  и град Смолян.Темата за всеки клас бе изготвена от екип  под ръководството на акад. Сава Гроздев и проф. Росен Николаев от Икономическия университет – Варна  и  се състоеше от седем задачи: пет от тях с избираем отговор, една – с отворен отговор и една с описание на решението. Писмените работи бяха анонимни.

            Жури на турнира бе екип от професори и доценти във ФМИ на ПУ „П. Хилендарски“, Икономически университет - Варна, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ - Варнаи учители от град Кърджали.След участието си в това състезание математиците  Дияна Гуглева, Джан Гюлистан, Стоян Ванчев, Нарин Мехмед, Божидар Кавракиров от 12 клас и Елиф Али  от 11 клас от Езиковата гимназия покоряват родните университети с отлични оценки.Журито на турнира присъди над 20 отлични оценки.Съгласно правилника наФМИ и ФТФ на ПУ “Паисий Хилендарски” и статута на турнира на участницитеотдванадесети клас, набрали съответен брой точки, отличната оценка се признава за прием в специалностите на ФМИ и ФТФ към ПУ “Паисий Хилендарски”, вТУ Габрово, ВВМУ „Н.Й.Вапцаров“ -  Варна,  филиалите  „Л. Каравелов” – Кърджали и гр. Смолян на ПУ и филиала на МГУ, София.Съгласно правилниците на Русенския университет“Ангел Кънчев“,Икономическия университет - Варна и  Висшето училище по застраховане и финанси - Софияи статута на турнира на участниците отединадесети и дванадесети клас, набрали съответен брой точки, се признава отлична оценка за прием  в тези две висши учебни заведения.

Организаторите на турнира поздравяват всички отличили се състезатели и им пожелават да докажат, че бъдещите икономисти, компютърни инженери, застрахователи са  млади хора, мотивирани да учат и да постигат успехи.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини