САЩ можели да разгърнат противоракетен комплекс в България и Румъния

Русия се отказва от плановете си за разполагане на ракети „Искандер” в Калининградска област, след като САЩ изоставиха идеята за ракетен щит в Източна Европа, съобщава АФП, позовавайки се на руски военен източник. Засега няма официално изявление по въпроса от властите в Москва.

Руският президент Дмитрий Медведев обяви през ноември миналата година, че Москва би разположила ракети в Калининград в отговор на американските планове за ПРО в Полша и Чехия. В първото си обръщение към нацията той заяви, че от територията на руския анклав, който граничи с натовските членове Полша и Литва, ще се извършва и радиоелектронно заглушаване на елементите на американската ПРО.

Вчера президентът на САЩ и ръководителят на Пентагона обявиха, че страната до 2015 г. няма да разполага в Европа наземни обекти от системата за противоракетна отбрана. През този период в Северна и Южна Европа ще бъдат разположени ракети-прехващачи и радари с морско базиране. Обама обяви решението си в необявена предварително реч, излъчена от Белия дом. Той заяви, че основава решението си за радикална промяна във външната и отбранителна политика на САЩ на нови данни от разузнаването. Системата трябваше да защитава източното американско крайбрежие, Европа и Близкия изток от възможни ирански ракетни удари. Според Обама тази заплаха е намаляла за сметка на опасността от ирански ракети с малък и среден обсег на действие.

Руските власти са били предварително информирани за корекцията на подхода на САЩ към проблема с противоракетната отбрана, съобщи говорителят на Държавния департамент Йън Кели. По неговите думи служители в Съвета за национална сигурност към Белия дом са организирали брифинг за руското посолство в четвъртък сутринта, още преди изказването на президента Барак Обама. От руското посолство потвърдиха, че на брифинга е присъствал руският посланик Сергей Кисляк.

Решението на Барак Обама беше сериозно критикувано от републиканската опозиция във Вашингтон. „Това ще засили руската страна, а също така ще изплаши и обезсили поляците, чехите, украинците и грузинците. Това е огромна грешка. Това решение не само прави Америка уязвима пред лицето на растящата заплаха от страна на иранските ракети с голям обсег, но и връща времето обратно към дните на „студената война”, когато Източна Европа бе смятана за руска област”, отбеляза сенаторът-републиканец Уип Джон Кил в писмено изявление за медиите.

Сенаторът от Аризона Джон Маккейн също рязко разкритикува решението на своя опонент от президентската предизборна кампания през 2008 г. „Това решение бе прието в момент, когато народите от Източна Европа все повече се опасяват от възобновилото се предизвикателно поведение на Русия”, подчерта Маккейн.

Обикновените американци обаче подкрепят плана на Обама, съобщава Си Ен ЕН. Според 73 % от зрителите на телевизионния канал, поддържащ демократическата партия в САЩ, страната е постъпила правилно, отменяйки плановете си за разполагане на ПРО в Европа.

Премиерът на председателстващата в ЕС Швеция Фредрик Рейнфелд определи като въпрос на двустранните отношения решението на САЩ да не разполагат на територията на Полша ракети-прехващачи в рамките на проекта за американската система ма ПРО в Европа. “Това е въпрос на двустранните отношения между Полша и САЩ, затова Европейският съюз не може да дава коментари в тази връзка”, подчерта той.

Редица европейски лидери приветстваха решението на САЩ да се откажат от плановете си за разполагане на елементи на американския противоракетен щит в Европа. Германия, която никога не е гледала с добро око на проекта на американския президент Джордж Буш в близост до границите и, бе сред първите изразили радостта си от промяната в плановете. „Смятам, че това решение днес е сигнал за надежда най-вече за преодоляване на трудностите с Русия,” заяви германският канцлер Ангела Меркел на среща на европейските лидери в Брюксел.

Британският премиер Гордън Браун също заяви безусловната си подкрепа. „Подкрепям напълно взетото от президента Обама решение,” каза той по време на пресконференция на срещата на върха на ЕС. Никола Саркози окачестви решението на САЩ да се откаже от разполагане на елементи от своята ПРО в Европа като „отлично”.

Руски експерти оценяват това като положителна стъпка, която дава повод на Москва да се надява за началото на съдържателен диалог с Вашингтон. По време на този диалог би могло да се стигне до договореност за разгръщане на съвместна противоракетна отбрана и да бъдат решени други стратегически въпроси.

Бившият началник на главния щаб на руските ракетни войски със стратегическо предназначение Виктор Есин отбеляза, че оценява решението на администрацията на Обама с предпазлив оптимизъм. „Американците смятат, че опасността, идваща в момента от ракетните средства на Иран, може да бъде неутрализирана за сметка на регионална ПРО. Тя предвижда разгръщането на комплекси „Пейтриът” в Израел, което вече е направено, а също така в Турция”, коментира експретът.

Според него не е изключено нов противоракетен комплекс „THAAD” да бъде разгърнат в България и Румъния. “Това е по-съвършен зенитно-ракетен комплекс. Морският компонент на регионалната система ще се състои от кораби, въоръжени със системата „Иджис” и с комплекси „Стандарт-3” от втората им модификация. Това ще позволи да се създаде ефективна система на ПРО в регионите на Черно и Средиземно море, способна да се противопостави на иранските ракети със среден и по-малък обсег”, смята Виктор Есин

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини