409 нарушения в 71 предприятия откри през ноември Инспекцията по труда

През месец ноември 2021 г. Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Кърджали е извършила 71 броя проверки в 71 предприятия на територията на областта, в това число и проверки за изпълнението на  дадени задължителни предписания, установени при предходни проверки. Констатираните нарушения са общо  409 бр., които се разпределят, както следва:

224 бр. по трудови правоотношения;
182 бр. по здравословни и безопасни условия на труд;

До края на месец ноември предстои да бъдат приключени още 27 проверки, заложени в плана за месеца.

За предотвратяване и отстраняване на констатираните нарушения, както и за предотвратяване и отстраняване на вредните последици от тях, са дадени 395 бр. задължителни за изпълнение предписания с определени срокове на изпълнение.     Констатирани са 7 броя нарушения, свързани с наемане на лица без трудови договори. Общият брой съставени и връчени актове за установени административни нарушения е 24 броя, но предстои да бъдат съставени и връчени до края на месеца още няколко акта.

Продължават проверките, свързани със спазване на противоепидемичните мерки срещу разпространението на КОВИД-19. И до момента инспекторите по труда, самостоятелно или съвместно с други органи, проверяват дали работодателят е предприел действия за въвеждане на противоепидемични мерки в предприятията като част от задълженията му да осигури здравословни и безопасни условия на труд. Работещите от своя страна имат задължението да изпълняват въведените от работодателя правила за безопасност и здраве.

Относно допълнителните мерки, въведени с последните заповеди на министъра на здравеопазването, Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Кърджали проверява отново дали  същите са отразени в създадената от работодателя организация по здраве и безопасност при работа, както и дали е създаден ред за изпълнението им и за контрол по спазването им.

При установени нарушения Дирекция „Инспекция по труда“ със седалище Кърджали има правомощия и издава задължителни за изпълнение предписания на работодателите за отстраняването им в кратки срокове.

Това съобщиха за медиите от инспекцията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини