Езиковата гимназия отбеляза Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

И през 2021година  Езикова гимназия „Христо Ботев“ в град Кърджали отдаде почит на пострадалите при пътнотранспортни злополуки и техните семейства и призова всички да спазват правилата за безопасно движение по пътищата

Всяка година в третата неделя на месец ноември се отбелязва Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.Началото на инициативата по света е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП, като през първите години се отбелязва само на Стария континент. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.Целта е да напомни за всички загинали при ПТП, да им отдаде почит, но и да достигне до съзнанието на участниците в движението, за да помислят както за собствената си отговорност, така и за последствията от неразумното шофиране.

И тази година мотото на ициативата бе „Помним! Подкрепяме! Действаме!“ - „Помним“ (тези, които са загинали), „Подкрепяме“ (тези, които са пострадали), „Действаме“ (за по-добра реакция по пътищата).

Инициативата в елитното училище бе организирана от Комисията по безопасност на движението по пътищата, училищния психолог и Ученическия съвет.ВГимназията се изготви специален кът с табло, което включваше  послания за спазване на правилата за безопасно движение по пътищата: „Лесно е да спасиш живот, просто спазвай правилата!“, „Гледай пътя, не телефона!“, „Намали скоростта, спаси живот“, „Безопасността на пътя е споделена отговорност“. Таблото включваше още изобразени основните пътни знаци  като предупредителни пътни знаци за опасност, знаци за предимство, забранителни знаци.  Интерес в къта предизвикаха и информацията за първите правила за движение на моторни превозни средства и любопитните факти за движението по пътищата в различните страни по света.

Ученическият съвет запозна възпитаниците на Езиковата гимназия с тематични видеоклипове относно правилата за безопасно движение по пътищата и призова всички за отговорно поведение на пътя. Младите гимназисти разпространиха брошури с важна информация за пътна безопасност – правила за безопасно движение по пътищата, правила за шофьори, пешеходци, велосипедисти и други участници.

Безопасността на движението по пътищата е споделена отговорност. Нека обединим усилия в името на живота и всеки от нас да даде своя принос!

Това съобщиха от ръководството на Езиковата гимназия.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини