5 причини да ядете тиква

Тиквата е много полезен зеленчук, който може да консумирате по различен начин. Тиквата добавя текстура, аромат, вкус и хранителна стойност към храната. Вижте 5 причини, заради които си струва да ядете по-често тиква.

Хубаво е, когато хранителното меню на човек е разнообразно, а още по-хубаво е, когато в него се залага повече на сезонните плодове и зеленчуци. С настъпването на есента се изкушаваме не само от кестените, но и от тиквата. Тиквата е наистина полезна, както и може да се консумира както подсладена, така и в солени ястия. Допълнителен плюс на тиквата е, че има ниско съдържание на калории. Защо още си заслужава да ядете повече тиква, докато е налична?


Тиквата е богата на витамин А

В около 150 грама тиква се съдържат над 200% от препоръчителния дневен прием на витамин А. Както знаем, витамин А е особено полезен за здравето на очите. Ярко оранжевият цвят на тиквата идва от високото съдържание на бета-каротин. Бета-каротинът е каротеноид (антиоксидант) и предшественик на витамин А. Витамин А оказва прекрасно действие и върху кожата, косата и ноктите.


Тиквата е богата на витамин С

В тиквата се съдържа още витамин С, който е много необходим за доброто здраве. Витамин С укрепва имунната система и стимулира производството на колаген. Той също така подобрява усвояването на желязо и намалява оксидативния стрес, предотвратявайки преждевременното стареене. В около 150 грама тиква се съдържат 19% от препоръчителното количество витамин С за деня.


Тиквата засища

Тиквата има голямо съдържание на фибри, а както знаем, фибрите са полезни не само за храносмилателната система и цялостното здраве, но и помагат на човек да се засити по-бързо и за по-дълго време. В около 150 грама тиква се съдържат 7 грама фибри.


Тиквата е полезна за мускулите

Тиквата съдържа също магнезий – много важен минерал, участващ в редица функции в тялото. Нуждаем се от магнезий, за да имаме енергия, за отпускане на мускулите ни и за да имаме здрава нервна система. Яденето на тиква след тренировка определено ще се отрази добре на тялото, тъй като ще забърза възстановяването. В около 150 грама тиква се съдържат 14% от необходимия дневен прием на магнезий.


В тиквата има калий

Тиквата е с високо съдържание и на друг важен минерал – калият. Той участва в много важни функции в организма, необходим е за храносмилането, водния баланс и здравословното кръвно налягане.

 

 

Източник: rozali.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини