Тиквени семки - 11 научно обосновани ползи за здравето

 Какви полезни хранителни вещества се съдържат в тиквените семки? Отговорът е: много! Запознайте се 11 научно обосновани ползи за здравето, за които са „виновни“ тиквените семки.

    ►Тиквените семки присъстват на трапезата в много български семейства. По традиция те са любим „десерт“ наред със слънчогледовите семки. Разбира се, освен самостоятелно тиквените семки могат да бъдат консумирани и заедно с други храни. Опитвали ли сте ги в салата? Ако не – задължително трябва да поправите грешката си.
    ►Тиквените семки може да са малки, но пък са пълни с ценни хранителни вещества. Приемът на дори малко от тези семки ви осигурява значително количество здравословни мазнини, магнезий и цинк. По тази причина тиквените семки са обвързани с някои ползи за здравето.
    ►Тиквените семки подобряват сърдечно-съдовата система, здравето на простатата, както и защитават срещу някои видове рак.

Какви още са ползите от консумацията на тези семки?
В около 30 грама тиквени семки има 150 калории, както и: 1.7 грама фибри, 5 грама въглехидрати, 7 грама протеини,  13 грама мазнини (6, от които омега-6), витамин К, фосфорен, манган, магнезий, желязо, цинк, мед.
Тиквените семки също така съдържат много антиоксиданти и една прилична сума полиненаситени мастни киселини, калий, витамин В2 (рибофлавин) и фолиева киселина.

Високо съдържание на антиоксиданти
В тиквените семки могат да се намерят антиоксиданти като каротеноиди и витамин Е. Те могат да намалят възпалението и да предпазят клетките от вредните свободни радикали.

Тиквените семки намаляват риска от някои видове рак
Хранителните режими, богати на тиквени семки, се свързват с понижен риск от рак на гърдата, стомаха, белия дроб, простатата и дебелото черво. По отношение на рака на гърдата – различни проучвания доказват ефекта от тиквените семки, свързан с профилактиката и лечението на заболяването. Резултатите от друго проучване пък показват, че тиквените семки могат да забавят растежа на раковите клетки, свързани с рака на простатата.

Тиквените семки подобрява здравето на простатата и пикочния мехур
Тези здравословни семки могат да облекчат симптомите на доброкачествена простатна хиперплазия – състояние, при което простатната жлеза е увеличена и има проблеми с уринирането. Симптомите на свръхактивния пикочен мехур също могат да бъдат лекувани с тиквени семки или добавки, съдържащи ги.

Тиквените семки се гордеят с високо съдържание на магнезий
Те са едни от най-добрите природни източници на магнезий. Това е важно, тъй като дефицитът на магнезий е често срещан в редица страни. А магнезият е необходим за повече от 600 химически реакции в организма, сред които:
• Контрол на кръвното налягане;
• Намаляване риска от болест на сърцето;
• Формиране и поддържане на здрави кости;
• Регулиране нивата на кръвната захар;

Тиквените семки са богати на фибри
Хранителните режими, съдържащи много фибри, са свързани с много ползи за здравето, включително: намаляване риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване.

Тиквените семки подобряват качеството на спермата
Ниските нива на цинк се свързват с понижаване качеството на сперматозоидите и повишен риск от безплодие при мъжа. Тиквените семки от своя страна са богат източник на цинк, ето защо тяхната консумация подобряват качеството на спермата.

Тиквените семки могат да подобрят съня
Тези семки са естествен източник на триптофан – аминокиселина, която може да помогне за подобряването на съня. Смята се, че ежедневната консумация на около 1 грам триптофан действително би могла да ви защити от безсънието.
Цинкът в тиквените семки може да подпомогне трансформацията на триптофан в серотонин, който пък след това се променя в мелатонин – хормонът, който регулира съня.

Тиквените семки лесно могат да се добавят към ежедневното ви меню
Бихте могли да ги приемате сурови или печени, в супи, хляб или салати. Защо не и в смутита, а и в комбинация с кисело мляко за закуска. Експериментирайте и като добавите тиквени семки в сладкиши.

Въпреки това, както много други семена, тиквените семки съдържат фитинова киселина, която би могла да намали бионаличността на някои хранителни вещества, които консумирате. Ето защо, ако ядете семена и ядки редовно, може да ги накисвате, за да намалите съдържанието на фитинова киселина. Печенето също помага.

 

 

Източник: rozali.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини