Диетичните напитки повишат апетита

Множество проучвания не могат да докажат ползата от употреба на диетични напитки при хора, които се опитват да отслабнат. Също така не е ясно колко здравословни са нехранителните подсладители, използвани при тези напитки.


Ново проучване навежда на мисълта, че този вид подсладители могат да не намалят приема на калории при спазване на диета в дългосрочен план, защото увеличават апетита. Изследването се основава предимно на изкуствения подсладител сукралоза.

 

В САЩ една от най-популярните напитки е кола. Един кен кола от 350 ml съдържа приблизително 140 калории, а по-голямата пластмасова бутилка от 600 ml съдържа около 240 калории.


За хората, които искат да отслабнат, но се наслаждават на консумацията на кола или други висококалорични, подсладени със захар безалкохолни напитки, е направена диетична версия. При нея съдържанието на калории е почти нулево.


Иследователи от Медицинското училище Кек в Университета на Южна Калифорния в Лос Анджелис проверяват до каква степен напитките, съдържащи нискокалорични изкуствени подсладители, могат да допринесат за отслабването на консуматорите им. Резултатите от проучването им са публикувани в JAMA Network Open.


Учените установяват, че нехранителния подсладител сукралоза, който се съдържа в много диетични напитки, увеличава апетита при жени и хора със затлъстяване в сравнение с напитки, които съдържат естествената захар - захароза.


Повече от 40% от възрастните хора в САЩ консумират подсладени с нехранителни подсладители газирани напитки, за да задоволят жаждата за сладко, без да приемат голямо количество калории.


Някои проучвания констатират, че нехранителните подсладители могат да бъдат полезни, а други, че допринасят за наддаване на теглото, диабет тип 2 и други метаболитни нарушения.


Проучването от Медицинското училище Кек включва различни групи от населението, с цел да не се получат отново противоречиви резултати.


Според учените безопасността при консумация на тези подсладители остава неясна. Някои твърдят, че редовният им прием се свързва с по-висок риск от инсулт и инфаркт, заради повишаване на рисковите фактори водещи до тези заболявания.


В проучването се вклюват и 74 доброволци със стабилна телесна маса, десничари, които не пушат, на възраст между 18-35 години като 58% от тях са жени. Те нямат налични медицински диагнози, хранителни разстройства, диабет и не употребяват наркотици.


Всеки участник се среща три пъти с изследователите, като една нощ преди това пости. При всяка сесия те консумират по 300 милилитра подсладена с нехранителен подсладител напитка, подсладена със захар напитка или като контрола - вода.


След като всеки участник изпие своята напитка, учените им представят снимки на висококалорични храни, като записват активността в областите на мозъка им, свързани с апетита, чрез ядрено-магнитен резонанс (ЯМР).


Изследователите също наблюдават нивата на кръвната им захар, инсулина и метаболитните хормони.


В края на всяка сесия, на участниците е предоставена възможността за консумация на храна от шведска маса. Учените отбелязват количеството храна, което всеки консумира по отделно.


Получените резултати насочват към мисълта, че консумацията на напитки с нехранителен подсладител прави приема на малко количество калории много по-труден.


ЯМР разкрива, че сред жените и участниците със затлъстяване, приемът на тези напитки води до по-голяма активност в областите на мозъка, свързани с апетита, отколкото пиенето на напитка, съдържаща захароза.


Наблюдава се и спад в нивата на метаболитни хормони, които дават сигнал при засищане. При резултатите от шведската маса се забелязва повишена консумация на закуски сред жените.


Проучването показва, че пиенето на изкуствено подсладени напитки може да предизвика чувство на глад в мозъка, което да доведе до консумация на повече калории и човек да повиши своето тегло, вместо да го понижи.


Източници:

https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2784545?utm_source=For_The_Media&utm_medium=referral&utm_campaign=ftm_links&utm_term=092821

 

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини