Калий – минералът на сърцето

Калий, натрий и хлорид съставляват групата на електролитите сред минералите. Наричат се електролити, тъй като са проводници на електроенергия, когато биват разтворени във вода. Около 95% от калия в организма се съдържа в клетките, докато натрият и хлоридът са разположени предимно извън клетката.

Калият е един от най-важните микроелементи в организма. Той е от особено важно значение за регулиране дейността на мускулите и нервите.

1. Ползи на калия

  •     В медицината калият се разглежда като микроелемента на сърцето.
  •     Заедно с натрия регулира водното равновесие в организма. Ако натриево-калиевият баланс е накърнен, страдат функциите на нервите и мускулите. Той е от особено важно значение за регулиране дейността им. Особенно важен e за спортистите, защого калият най-ефективно стимулира задържането на азота – основна градивна единица на протеините, което на свой ред води до повишаването на мускулната маса.
  •     Калият е от важно значение за поддържане на киселинния баланс в организма.
  •     Посредством регулирането на водния баланс играе роля за регулирането на кръвното налягане.
  •     Ускорява изхвърлянето на отпадъчни продукти от организма. Спомага и за правилната функция на бъбреците и предпазва образуването на камъни в бъбреците.
  •     Спомага за яснотата на мислене като доставя кислород до мозъка.
  •     Съчетан с необходимите дози калций, калият способства за заздравяване на костната система и предпазва от остеопороза.
  •     Калият може да играе важна роля в превенцията и лечението на следните заболявания: атеросклероза, катаракта, дехидратация, диабет, хепатит, високо кръвно налягане и възпалително заболяване на червата.

2. Дефицит на калий

Калият се съдържа в естествен вид в голямо разнообразие от храни. В резултат на това дефицитът на калий не е често срещано явление. В случай на прекомерна загуба на течности чрез повръщане, диария или изпотяване или при прием на някои лекарства, организмът може да бъде изложен на риск от калиев дефицит.

Липсата на достатъчно калий в организма дори е обособено като отделно състояние - хипокалемия.

Симптомите на калиев дефицит включват мускулна слабост, объркване, раздразнителност, умора, сърдечни нарушения. Хипокалиемията може да бъде породена както от физически, така и от умствен стрес, продължително гладуване и ниско ниво на захар в кръвта.

Поради участието на калия във функционирането на мускулите, недостигът му може да предизвика забавяне или дори блокиране на мускулните контракции. Това от своя страна може да причини остри проблеми в работата на сърдечния мускул и дори до спирането му.

3. Източници на калий

Най-добрият начин за осигуряване на достатъчни количества калий е консумацията на повече плодове и зеленчуци.

Добър източник на калий са: копър, къдраво зеле, синап, брюкселско зеле, броколи, зимни тикви, долнокачествена меласа, патладжани, пъпеш и домати, магданоз, краставици, пипер, куркума, кайсии, корен от джинджифил, ягоди, авокадо, банани, риба тон, камбала, карфиол и зеле.

Дозата калий, която се приема с храната, варира от 2,5 до 5,8 г дневно. В един банан се съдържа около 500 мг калий, докато количеството му в минералните комплекси е минимално.

Калият може да се осигури и с хранителни добавки като калиеви соли (калиев хлорид и калиев бикарбонат), калиев цитрат и калиев аспартат.

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини