Кабинетът уволнява шефа на ДАТО, агенцията за подслушване

Служебното правителство предлага на президента да освободи шефа на агенцията, отговорна за подслушване и проследяване. Министерският съвет взе решението на заседанието си в сряда.

Предложението за освобождаване на Цветан Китов от длъжността председател на ДАТО (Държавна агенция „Технически операции“) е придружено от кратки мотиви:

"Председателят на ДАТО е извършил действия, които накърняват престижа на агенцията, което е основание за прекратяване на правомощията му", се казва в съобщението от Министерския съвет.

Цветан Китов беше единствен сред директорите на специални служби, който запази поста си след идването на служебното правителство през май.

ДАТО е агенцията, която осъществява голяма част от подслушванията в България. В последната година темата за незаконно подслушване стана отново актуална, след като станаха известни случаи със следене на комуникациите на политици, журналисти и протестиращи срещу бившето правителство на Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев.

Специално създадена парламентарна комисия разследва тези данни и установи, че над 900 души са били подслушвани. Имената на 130 от тях са установени, но законът не позволява огласяването им.

Председателят на комисията Николай Хаджигенов ("Изправи се.БГ! Ние идваме!") препоръча да бъде направено цялостно разследване относно подслушванията, което да обхваща не просто пряко свързаните с тях служби и прокурорите, давали разрешения, но и служители от отдела на МВР за „Вътрешна сигурност“, които по думите на Хаджигенов са унищожавали доказателства, свързани с незаконната дейност.

Източник: Свободна Европа

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ve
    Venom
    1 0
    21:59, 29 сеп 2021
    Ще го уволнят разбира се като излизат достояние далаверите на кликата на Радев.
Последни новини