Китай отхвърли планирания втори етап от разследването на СЗО на произхода на коронавируса

    Китайското правителство остро отхвърли плана за втора фаза на разследване на произхода на коронавируса, предложен от Световната здравна организация (СЗО). За това пише РИА Новости.

    "Що се отнася до предложението за втората фаза на разследването, то използва език, който не зачита науката и здравия разум. Няма да следваме този план", заявиха китайските власти.

    Също така се посочва, че КНР подкрепя провеждането на разследване, основано на научен подход, и се противопоставя на политизирането на разследването за произхода на вируса.

    На 17 юли ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус заяви, че организацията планира да провери лабораториите, в близост до които са открити първите случаи на инфекция с COVID-19. Става дума за одит на онези институции в Ухан, в района на които бяха открити първите случаи на SARS-CoV-2 през декември 2019 г. Проверката е една от петте стъпки, които секретариатът на СЗО възнамерява да предприеме като част от разследването на произхода на коронавируса.

    В края на март Световната здравна организация (СЗО) публикува доклад след пътуване на екип до Ухан, Китай, който трябваше да проучи произхода на коронавируса. В доклада се казва, че пандемията е малко вероятно да е резултат от изтичане на лаборатория, но произходът на новия коронавирус остава неизвестен.

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини