Съветът за сигурност на ООН с декларация за Вароша

Предложена декларация на Съвета за сигурност на ООН ще призове Турция и отцепилите се кипърски турци да отменят решението за отваряне на жилищен квартал в изоставеното предградие Вароша и да избягват едностранни действия, които могат да повишат напрежението в разделения средиземноморски остров Кипър, предаде Асошиейтед прес.

15-те страни от Съвета за сигурност на ООН трябва да обсъдят предложената от Великобритания декларация и ако няма възражения, тя може да бъде одобрена в четвъртък.

Декларацията бе предложена след брифинг при закрити врата, фокусиран върху изявлението на лидера на кипърските турци Ерсин Татар, че участък от 3,5 кв. км на предградието Вароша ще премине от военен към цивилен контрол. Татар направи това изявление преди военен парад по повод 47-та годишнина от турската инвазия в Кипър, на който присъства президентът на Турция Реджеп Ердоган.

Вароша е предградие на Фамагуста - град, който бе туристически център благодарение на чистите си плажове и модерни хотели. След като 15 000 кипърски гръцки жители на Вароша избягаха пред лицето на настъпващите турски войски, районът бе отцепен, за да бъде предотвратен всякакъв достъп до него, до миналата година, когато турските и кипърските турски власти обявиха отварянето му.

Бивши жители на Вароша осъдиха последните стъпки на кипърските турци и Турция като опит да се възползват от тяхното отчаяние за бъдещето на района и психологически да ги накарат да продадат своите имоти. Много кипърски турци също осъдиха стъпката като подкопаваща продължаващите усилия за помирение между двете общности.

Предложената декларация на Съвета за сигурност на ООН ще повтори, че по отношение на Вароша не трябва да се предприемат действия, които не са в съответствие с неговите резолюции и ще предложи предаване на Вароша на администрация на ООН.

Декларацията ще изрази дълбока загриженост от съобщението за отваряне на район, съставляващ 3,4 процента от оградения район на Вароша, и заселването му.

Президентът на Кипър нарече стъпката прикрит опит на кипърските турци, подкрепени от Турция, да придобият още територия, с което се подкопават мирните усилия и се нарушават резолюциите, които забраняват каквато и да било промяна на статута на крайбрежния район.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини