Десет години след атентатите на Брейвик: "Не можем да оставим омразата без отговор"

Изображение 1 от 2

    Точно десет години след двойния атентат на десния екстремист Андерш Беринг Брайвик, норвежката премиерка Ерна Сулберг заяви днес, че омразата не може да остане без отговор, предаде Франс прес.

    На 22 юли 2011 г. 32-годишният Брайвик уби 77 невинни хора, първо като взриви бомба близо до сградата на правителството в Осло, след което откри огън по лагер на Работническата младеж на малкия остров от Ютьоя.

    Тези атаки са най-кървавите, които Норвегия е преживявала след края на Втората световна война.

    "Не можем да оставим омразата без отговор", каза Сулберг на първото от многото възпоменателни събития, насрочени за отбелязване на 10-годишнината от трагедията.

    Брайвик, който обвини жертвите си, че работят за мултикултурно общество, беше осъден на 21 години затвор, присъда, която може да бъде удължена за неопределено време.

    В разговор с оцелелите и семействата на жертвите Сулберг подчерта, че през последното десетилетие е направено много за подобряване на подготвеността на службите за сигурност и за борба с всички форми на екстремизъм.

    "Най-важният отпор трябва да го изградим във всички нас", каза консервативната премиерка и добави: "Това се налага за укрепване на противопоставянето срещу нетолерантността и езика на омразата".

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини