Бургас, морето и славейковци в ПГЧЕ „Васил Левски“ по НП „Иновации в действие“

От четиридневно посещение в Бургас се завърна група ученици и учители от СУ „Петко Рачов Славейков“. Визитата бе планирана още през октомври месец със създаването на тристранното партньорство по Национална програма „Иновации в действие“ между ПГЧЕ „Васил Левски“ в Бургас, СУ  „Петко Рачов Славейков“ в Кърджали и СУЕО „Александър С. Пушкин“ във Варна.

За славейковци това е втора среща по програмата с училището-партньор от морския град, след като в началото на месеца протече обмяната на опит в „Славейков“, където третото училище бе пазарджишката ПГ „Иван С. Аксаков“.

С много настроение започна седмицата в Бургас, след като домакините от Руската гимназия отправиха предизвикателство към гостите да посетят основните забележителности по снимки на магнитче и да се отбележат с хаштаг в социалните мрежи. Точно толкова трябваше на групата на „Славейков“ да изпълни задачата още същия ден.

Последваха няколко дни, изпълнени с представяне на иновацията на Руската гимназия, насочена към смислени извънкласни форми и изключително ползотворно сътрудничество с руски училища и университети. Иновацията се нарича МОСТ – Мислим, Откриваме, Споделяме, Творим. Иновативният модел е феномено-базирано обучение с акцент върху интердисциплинарния подход, реализиран  чрез интегрирани уроци, изследователски проекти и обучение за делово общуване на руски език.

В своята същност и трите училища в обмена на иновативни добри практики са езикови училища с интригуващи за младите хора извънкласни дейности, благодарение на които учениците развиват допълнителни умения и се справят с нестандартни предизвикателства.

За гостите си домакините от Руската гимназия бяха предвидили посрещане от мажоретния състав, разходка из училището, филми и презентации, интересни куизове и игри. Във вечерта на приятелството учениците от трите училища имаха възможност да изявят и своите артистични умения в сферата на песните, танците и неформалното общуване. Руските традиционни костюми предизвикаха искрен интерес и станаха повод за много снимки и смях. Провокирани да се справят със страховете си, всички се озоваха в Стаята на страха и разбраха, че „Светът е твой! Изборът е твой!“. Посещението в новата модерна библиотека на Бургас и круизът до остров Света Анастасия също ще останат незабравими.В програмата бе включено време за среща на председателите на трите ученически съвета, които присъстваха в делегациите от училищата.

В последния ден от визитата си славейковци участваха в серия игри и отговаряха на въпроси, за да получат званието „Почетен бургазлия“ и да останат завинаги свързани с този град.

Групата от Кърджали, водена от директора на СУ „П. Р. Славейков“ Милко Багдасаров, изказва своята изключителна благодарност към екипа учители и ученици на ПГЧЕ „Васил Левски“ в Бургас с директор Весела Иванова за интересната програма, приятелското отношение и изключителната ангажираност!

Партньорските отношения между двете училища продължават и по други поводи през следващата учебна година.

Нешка Шопова

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини