11 ваксинирани срещу коронавирус за час в кв. „Република“

    11 души минаха през мобилния ваксинационен кабинет в кв. „Република“ този следобед. Пунктът на колела, зареден с всички, одобрени в ЕС ваксини срещу Ковид-19, обезпечи екип медици от РЗИ-Хасково.

    Добра мобилизация на хората е направила здравната медиаторка в квартала Сема Асенова, която е акушерка по професия. През последните няколко дни Сема, която е един от първите здравни медиатори в България, е успяла да разясни на  ползата от поставянето на ваксина срещу заразата и да развенчае митовете около това, че може да има пагубни последствия за здравето на хората, след като се ваксинират срещу Ковид-19. Тя самата е ваксинирана, а и с медицинското си образование, е успяла да отговори на въпросите, който са и поставили хората.

    Здравната медиаторка казва, че е имало доста болни от коронавирус в „Република“, а също и смъртни случаи. „Хората вече ги е страх, видяха проблема и се срещнаха очи в очи с него. Но на  достъпен  език когато им се обясни, разбират добре за какво става въпрос. Аз ги информирах, а те сами си прецениха как да постъпят. Така и страховете им отшумяват, когато им се разясни, и се решават да се ваксинират“, казва Сема .

    Повечето от тези, които се ваксинираха днес следобед между 17 и 18 часа избраха доза „ Комирнати“, ваксинатана Пфайзер/ БионТех. Повечето от хората, дошли да се ваксинират са млади хора, само  една жена е била на 63 години сред пожелалите да се имунизират, обясни д-р Снежана Иванова от РЗИ.

    Засега в "Република" няма нужда да се прилагат алтернативните методи, обявени от Здравните власти- влизане в информационната кампания за ваксиниране на неформални лидери от общностите от шоубизнеса или религиозни водачи, смята Сема.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (7)

    • 1
      Ба
      Бай Сабри
      1 -4
      21:58, 24 юни 2021
      Чок селеметь да имат и голям хаир да им дойде от ваксините дано!
      • Тъ
        Тъпанар
        4 -1
        23:03, 24 юни 2021
        А от тебе по голям тъпанар няма Бай Сабри и ти след тях ...о не не преди тях ще идеш...бестуй беше болен нали!спокойно всички ще си идем няма никой да остане.
    • 2
      Да
      да
      3 -4
      22:08, 24 юни 2021
      Това са добри новини не 13 трябва 1013 да се боцнат.Да се прочисти въздуха обичам добрите новини по мисир.нет
    • 3
      Ха
      Хасково
      0 -3
      22:55, 24 юни 2021
      Повечето българи са ваксинираха нали и всички умряха ако от там ни е писано да умрем ще умрем септември месец ще ви видя продължаваме да живеем докато господ каже стоп.а не вие!
    • 4
      Пи
      Пичове и потки
      3 -1
      07:37, 25 юни 2021
      Ваксата е лично решение. Всеки си преценява. Всеки се подписва на бил гейтс в документа че ако стане нещо той не е виновен.
    • 5
      Вя
      Вярвали били на науката
      2 -2
      07:39, 25 юни 2021
      Питам аз. Атомната бомба от Хирошима и Нагазаки с наука ли е създадена.
    • 6
      Ко
      Кочо
      0 0
      11:19, 25 юни 2021
      11 са били и за целия ден

    Още новини

    Последни новини