На Свети дух изцелен мъж даде курбан край Орлово

    На днешния ден, когато Българската православна църквата отбелязва празник Свети Дух, изцелен наскоро от болест мъж даде курбан за здраве до параклиса край с. Орлово.

    От стари времена хората от селото празнуват Свети дух. Той се отбелязва 51 дни след Великден, в деня след празника Петдесетница и е винаги в понеделник.

    Според представите на християнската вяра Светият Дух дава живот и освещава човешките души и тела. Той се представя като гълъб в църковните изображения.

    Калоян Станев боледувал преди месеци, заради влошеното си здравословно състояние стигнал до ОАИЛ. Изкарал тежки дни там, срещнал и надеждата, и края. В болницата преживял ситуация, която го накарала отново да повярва в Божието чудо на изцелението. Един ден в багажа си в болничната стая намерил кръстче.

    „Не знам кой го е оставил, нямам никаква представа как кръстчето се е отзовало в моята чанта“, разказа днес мъжът.

    Скоро състоянието му се подобрило и той се зарекъл да даде курбан за здраве. Решил да е на Свети дух край китното параклисче до село Орлово, откъдето са родителите на жена му.

    „За здраве на семейството ми, на приятелите и на целя български народ, да няма повече болести“, си пожела той днес.

    Курбанът освети отец Никола.

    Бояна е от селото, още от сутринта е дошла край параклиса за приготовленията днес. Разказва как построили християнската обител преди около двайсетина години. Като дете си спомня другата местност, където цяло село празнувало на Свети дух. Била навътре в гората, там имало параклисче, строено през 20-те години на миналия век. Нарекли го „Свети дух“ по разказа на овчарче, което твърдяло, че докато пасяло животните, на поляната видяло възрастен мъж с разпуснати коси, беден и гладен. Помолил го той да му даде малко хляб, но овчарят казал, че няма в себе си. Момчето имало добро сърце и тръгнало към селото, за да вземе комат да нахрани странника. Когато се върнало на поляната видяло мъжът да се въздига в небесата като дим.

    В годините после имало мъж-отшелник, който нощувал в параклиса, разказва Бояна. По комунистическо време разрушили християнския храм, само един камък останал. Орловци го взели и го вградили в църквата си в селото.

    Когато решили обаче да съградят нов параклис през 2008 година, взели го и сега камъкът от стария е вграден в стената до входната врата на новия параклис.

    Новият параклис Бояна сънувала на няколко пъти.

    На Гергьовден били събрани да почетат кмета си именик и тогава тя разказала за съня си, в който вижда новия параклис край селото. Останалите харесали идеята й и като в стари времена започнали да събират пари за градежа на параклиса. Първите 20 лева за параклисчето дала майката на кмета леля Златка. Последвали я и другите. Така след известно време кой със сума, кой с труд, орловци се обединили и издигнали нов параклис на който да палят свещи за здраве на Свети дух.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (11)

    • 1
      Коментарът е скрит заради голям брой отрицателни гласове. За да видите коментара натиснете тук
      • Св
        Свети Дух
        4 -3
        18:59, 21 юни 2021
        Психопат си, като всички комунета.
      • Исус и Йоан Първи са Казали : ...... Свобода , Рав... Виж коментара
      • Jh
        JHB
        2 -1
        10:50, 22 юни 2021
        "По комунистическо време РАЗРУШИЛИ християнския храм, само един камък останал" Това са фактите, другарю комунист. Хващай куфара и беж в истинската ти родина на североизток. Тука е ЕС и НАТО!
    • 2
      Ми
      мирянка
      10 -2
      18:17, 21 юни 2021
      Поп Никола е скромен и смирен ,трудолюбив И СВЯТ не е като другите попове.
      • Па
        Панаетюф Теню ут Гереня
        5 -7
        19:35, 21 юни 2021
        Ами, скромен бил, СВЯТ и смирен. Що тагав е пратил майка си зад граница на гурбет, ам ни си га прибира у тях таа жена да са отморява и т.ца радва на внуците и т.ци гледа пенци.йта.
      • И в Руската Православна Църква Поповете са като Хасковските
        .......
        Хем са Анти-Комунисти , Хем са Русофили :)))
        ......
        И за капак изпраскат един молебен за здраве и победа на Гроб-ДуПиСе
      • Jh
        JHB
        4 0
        10:53, 22 юни 2021
        Всички русофили са шизофреници - карат мерцедес, разправят, колко добър бил москвича, искат западна заплата, гласуват за руски партии..
    • 3
      Хр
      Христо Русев
      7 -6
      18:49, 21 юни 2021
      В село Гарваново герб раздало на присъстващите баби постен фасул и бомбонки лукчета с помощта и съдействието на поп Златко . Снимки в фейсбук на стр. Д.Добрев
      • Па
        Паржу
        4 -4
        19:36, 21 юни 2021
        От ваксината е...усложнения и странични ефекти
      • Тогава поне някоя пуешка главичка можеха да пуснат
        в казана за блажно
        ...............
        Коалиционния Партньор Мюмюн Искандер от Баните щеше да им даде :))
    Последни новини