Отец Николай Величков започва ремонт на параклиса "Свети Дух" над ОЦК

Свещеноиконом Николай Величков, когото всички познават като Божи служител в Храм „Свети Йоан Предтеча” в Кърджали, е решил да започне ремонт на параклис „Свети Дух“, над ОЦК.
„Сърдечно Ви признавам, че искам сам самичък да извърша този ремонт със собствени сили, средства и труд. Съзнавам обаче, виждайки желанието на много съмишленици в тази кауза, че не е редно сам да подхващам тази инициатива и да не дам възможност и на други да се подвизават в това духовно поприще. Затова всички са добре дошли. Едни – с молитва, други – с труд, трети  – с материали и др.”, призовава свещеникът.
На мястото, където се намира параклисът, в недалечното минало е имало село с църква. Водовъртежът на времето е довел до обезлюдяване и заличаване на селото.
Преди около 30 години, по инициатива на група християни, започва възстановяване на параклиса. Средствата и материалите изцяло са дарени от ОЦК, като огромна част от работещите в завода се включват с личен труд, а след построяването му същите го благоукрасяват и поддържат. За съжаление, след затварянето на завода, не се намира кой да поддържа параклиса и той постепенно започва да се руши. Дори има набези на вандали.
„Отдава се възможност на живеещите точно тук и сега, точно в това време, личности, институции и фирми да почетем делото на хората, които са положили сърцата си в този духовен страж, и да запазим и съхраним създаденото от тях за идните поколения.  В име Господне всеки е добре дошъл, а за мен ще е духовна радост сърцата ни да туптят заедно в това духовно дело., завършва отец Николай.

НЖ

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини