БЧК в Кърджали с Ден на доброволното кръводаряване

На 14 юни е роден Карл Ландщайнер, носител на Нобелова награда за откриването на системата АBО кръвни групи. В знак на признателност към учения през 2004 година стартира инициативата 14 юни да бъде отбелязан като специален ден за честване на доброволното кръводаряване и за изразяване на благодарност към безвъзмездните кръводарители. Днес към идеята на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец, Международната федерация на организациите на доброволните кръводарители, Международната асоциация по трансфузионна хематология и Световната здравна организация са съпричастни над 192 страни по света.

             По този повод в Секретариата на Областния съвет на БЧК – Кърджали бе проведена емоционална среща, в която изявени доброволни кръводарители от Кърджалийска област споделиха началото на пътя си като безвъзмездни кръводарители и личното си отношение към периодичното даряване на кръв, която спасява човешки живот. На осемте кръводарители, чиито „портрети“ ще бъдат публикувани през следващите дни на Facebook-  страницата на ОблС на БЧК- Кърджали, директорът на Секретариата връчи почетни грамоти в знак на признателност за хуманния жести изрази благодарност за проявените от тях съпричастност и милосърдие.

            Отличени бяха ТалюЧеркелов, Йълдъз Емин, Страхил Атанасов, Бахтияр Бекир,Емил Калчев, Юнер Рамадан, Юзкан Али и  Есен Устринска, която в утрото на 14 юни дари отново безвъзмездно кръв.

Благодарим ви , светли Хора!

Жана Чакърова

Директор на Секретариата на ОС на БЧК-Кърджали

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини