21 °C

Президентът Румен Радев: Изборните машини биха елиминирали манипулациите при вота

Никога не съм насаждал недоверие в изборния процес. Настоятелно, в рамките на публичен диалог и консултации с всички компетентни органи и с политическите партии, съм посочвал негативите в нашите избори, които заедно трябва да отстраним. Има проблеми, които трябва да превъзмогнем с различни механизми - законови, с технология, с организация. Това заяви държавният глава Румен Радев в свое интервю за предаването "Неделя 150" на Българското национално радио.

Необходимостта да се търсят решения чрез машинно гласуване Румен Радев обоснова с изключително високия брой невалидни бюлетини на изборите в България и с широко разпространения контролиран вот:

"В България при 50% избирателна активност средно имаме около 5% недействителни бюлетини. Това означава, че губим цяла една партия, която би могла да влезе в българския парламент. Това означава и изкривяване на вота на българските граждани", заяви президентът. В отговор на въпрос за решението на Нидерландия да преустанови машинното гласуване, президентът припомни за публично изобличените порочни практики при изборите у нас: "В Нидерландия едва ли ще видите в Ютюб видеозапис от конференция на една партия, до скоро управлявала България, на който областният координатор дава инструктаж как да се произвеждат недействителни бюлетини и посочва от кого да черпят богат опит", посочи държавният глава.

По думите на президента, изборните машини биха елиминирали манипулациите при броенето на бюлетините и попълването на изборните протоколи. "Не казвам, че това е най-доброто. Но ние сами се докарахме дотам да даваме пари, за да повишим по някакъв начин честността", заяви Румен Радев. Машините допринесоха изключително много за намаляване на контролирания вот, подчерта още президентът и добави, че при машинното гласуване става невъзможно отчитането на купени гласове, което при гласуването с хартиена бюлетина лесно нарушава тайната на вота.

Държавният глава определи представителите в новоназначената ЦИК, предложени от политическите партии, като стойностни професионалисти, хора с опит и мотивация: "Надявам се те да използват опита си ползотворно, да се обединят и да не допуснат политически вмешателства да доведат до поредни раздори в ЦИК. Тези хора имат капацитета и амбицията да проведат наистина добри избори".

В отговор на въпрос относно твърденията, че е скрил подкрепата си за декларация, заклеймяваща Русия, на видеоконферентна среща на Формата Б9, Румен Радев отговори, че са учудващи демонстрираните липса на компетентност от страна на бившата изпълнителната власт относно процесите на вземане на решения в Европейския съюз и непознаването на механизмите, по които се представят националните позиции в неговите формати. "Това е жалко. Когато казваме, че на България не се чува гласът в ЕС и че България не може да реализира своя потенциал като равноправен член на този съюз, трябва да търсим там причините. Може би са проблеми на езикова бариера, но ние стигнахме дотам - абсолютно неразбиране и манипулация на фактите. Трябва да е ясно кой взима отношение - този, който представлява България в ЕС, той е част от колективните позиции и колективните решения".

Държавният глава отново подчерта позицията си, че по отношение на националната сигурност "компромиси са абсолютно недопустими и трябва да се преследва всяко вмешателство в нашата национална сигурност".

Румен Радев опроверга и твърденията на представители на доскорошните управляващи, че е запазил мълчание по отношение на шпионските скандали на българска територия. "Върхът на наглостта е да твърдиш подобни неща, при положение, че си пуснал руските агенти безнаказано години наред да тровят български граждани, да взривяват наши складове с военна продукция, както твърдят ДАНС и прокуратурата. Прикривал си техните действия, допуснал си огромен пробив в националната сигурност, защото не си реализирал политиките за организация и контрол върху достъпа до класифицирана информация", припомни президентът.

Държавният глава подчерта също така, че обвиненията на доскорошните управляващи са напълно несъстоятелни след като са платили неимоверна цена за "Турски поток", незнайно как формирана, с наши пари, без да са попитали обществото, лишили са България от огромни такси, които се дължаха по договор от "Газпром" от Трансбалканския газопровод и са позволили на Газпром да завземе всички входно-изходни точки на тръбопроводите, които минават през България, с което цялата концепция за т.нар. "Балкански поток" се изпарява.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (2)

 • 1
  Ба
  бай Калоян
  1 0
  20:37, 16 май 2021
  Що не кажеш как се произнесе съда в Германия за машинния вот. Ние европейска държава ли сме или сме южноамериканска бананова република. Тия партийки такъв номер ти спретнаха. че ще има наесен пак нови избори.
  • Cl
   Cleveland
   0 -1
   22:55, 16 май 2021
   Вие сте пост-комунистическа кочина.

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини