Президентът: Прокуратурата е пред сериозна дилема дали да започне да работи в обществен интерес, или да бъде завлечена заедно с рухващия режим

Установяването на нарушения трябва да се базира на документи при спокоен дебат, а не с прийомите на африканско племе, заяви Румен Радев за БНР

Най-важната непосредствена задача е укрепване на държавността, което изисква решителни действия и минава през честни избори, неутрализиране на натрупалото огромни ресурси задкулисие, както и през утвърждаване на върховенството на правото, пресичане на кражбите, включване на гражданите в по-активно в управление на страната. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за предаването "Неделя 150" по Българското национално радио.

По думите на държавния глава, "Послание за нова България", което той и вицепрезидентът Илияна Йотова представиха в началото на годината, отразява вижданията им именно за това, как да се укрепи държавността. "Влизаме в поредната предизборна кампания, в която ще има какви ли не обещания - за социални дейности, за икономически модели. Ако не укрепим държавността, всякакви нови политически конфигурации, всякакви бъдещи социални и икономически модели ще бъдат обречени на провал, както всички предишни", заяви Румен Радев. По думите му трябва да изградим здрав фундамент на обществените отношения в страната - между самите институции, между институциите и гражданите, на който бъдещите правителства да стъпват уверено и да разгръщат своите политики.

Моята политика е ясна - укрепване на държавността, а това минава през неутрализиране на натрупалата огромни ресурси олигархия, заяви още Румен Радев. Той допълни, че това не може да стане изведнъж, защото става дума за незаконно натрупани с години ресурси от публични средства в пълна колаборация с предишните управляващи. Президентът припомни, че от 11 г. властта е в ръцете на Бойко Борисов и ако доскорошният премиер е решил да обвинява някого за срастването между бизнеса и управлението, то следва да търси олигархията около себе си.

"Страната ни има огромен потенциал - прекрасни дадености, честни и почтени млади хора, но това, което не сме имали до момента, са адекватни институции, които да дадат възможност на хората да разгърнат своя талант тук, в България", каза още президентът. Румен Радев посочи, че не е в интерес на обществото съществуващия риск от експроприация на бизнеса - "било то от държавата, от политически или бизнес кръгове около управляващи, както и когато има вмешателство в работата на регулаторните органи, където съдебната система не може да защити бизнеса да се развива честно и открито, а законодателството е непредвидимо".

"След като има управляващи с шкафчета, натъпкани с евро и със злато, това означа, че има и мутри", заяви още Румен Радев и допълни, че ако това е вярно, то тези пари не са от заплата, а "някой трябва да бъде рекетиран, за да напълни шкафчето". След като прокуратура, ДАНС, КФН се пращат да "размазват физиономии" на неудобни бизнесмени, значи има мутри, добави той. Според президента тези, които в момента надават вой за "реваншизъм", "диктатура", чистки" и се тревожат от осветляване на истинското състояние на държавата, се притесняват да не изплуват злоупотребите им, притесняват се, че ще бъдат отбити от потоците на публични финанси, от които досега са се възползвали безнаказано, и най-вече се притесняват от провеждането на честни избори.

"Трябва да се избавим от усещането, че има абонирани за властта хора. Затова са необходими системни усилия на цялото ни общество", допълни Румен Радев. По думите му, в този процес важна роля имат и медиите. "Не може да има демокрация и икономически просперитет без свободни медии", заяви президентът.

"Управляващите до момента са свикнали прокуратурата да е гарант за тяхната безнаказаност", заяви още държавният глава, като постави въпроса как може да се очакват решителни действия от прокуратура, която мълчи оглушително по отношение на данните за шкафчета, както и за милиарди публични средства, които се харчат непрозрачно.

"Режимът рухва и за българската прокуратура има сериозна дилема - или да започне работа в интерес на обществото, или тя ще бъде завлечена заедно от този рухващ режим в небитието", посочи държавният глава. Той изрази убеденост, че в България има немалко почтени и способни прокурори, на които трябва да се даде шанс да започнат реална борба с корупцията.

Илюзия е да мислим, че за два месеца може да се направи ревизия, както е по закон, на 10-годишно управление с богата база, която трябва да се провери, заяви още държавният глава. Той уточни, че нито той, нито служебният премиер са използвали думата ревизия. "Още когато започнаха протестите, постъпиха различни сигнали за изнасяне, подправяне, за унищожаване на документи. Стремежът е към откритост, която е трудно да се постигне дори и в благоприятна административна среда", заяви Румен Радев.

По думите на президента, установяването на нарушения трябва да се базира на документи при спокоен дебат, а не "с активно заглушаване с прийомите на африканско племе с тропане и викане", каквото имаше в парламента. Ако се установят такива документи, очаквам да бъдат поканени и съответните бенефициенти на големи кредити, за да обяснят, заяви Румен Радев и даде пример с крупните кредити, давани от Българската банка за развитие, както и публичните средства, с които се строят магистрали и ремонтират язовири.

"Българите имат право да знаят кой оперира с техните пари. Да видим да речем крупните бенефициенти на ББР, която по закон е банка за развитие на малкия, средния, фамилния бизнес, в какво са вложили парите и с какво допринасят за икономическото ни развитие", допълни Румен Радев

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    L|
    L|
    0 -3
    22:50, 16 май 2021
    Прокуратура няма, това е отдел към ДПС на подчинение на Доган и П е е в с к и.
    • Ба
      бай Танас
      4 -2
      23:26, 16 май 2021
      Президента е изкукуригал като селски славяновски петел по средата на курника със разпасани полатки и разбукани носачки! Тоя похотлив прецзидент си прави селски сметки без кръчмар, обаче рано или късно заложените от него капани ще му резнат олисялата кратуна!
  • 2
    Са
    Сабията
    1 0
    12:57, 17 май 2021
    Руменчо му дай да се занимава със fahişe политиката не му е по акъла и възможностите.
Последни новини