20 °C

Президентът Румен Радев пред БНР: Служебният кабинет показва модел за излизане от безпътицата, в която се намира България

При подбора на министри винаги съм се водил от критериите за компетентност, почтеност, професионализъм и най-вече отговорност към бъдещето на България, посочи държавния глава

Служебният кабинет показва модел за излизане от безпътицата, в която се намира България. Това, което се случи в 45-ото Народно събрание, е урок за всички партии в навечерието на новата предизборна кампания. Надявам се партиите да проявят благоразумие и отговорност и след изборите те да съставят правителство. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за предаването "Неделя 150" по Българското национално радио. По думите на държавния глава, не е добре България да върви от избори на избори и да няма парламент, тъй като парламентарната република се крепи именно на парламента като основен държавен орган.

В отговор на въпрос президентът посочи, че не бяга от отговорността при съставянето на служебното правителство. "Винаги съм се водил от критериите за компетентност, почтеност и професионализъм и най-вече отговорност към бъдещето на България. Това съм търсил, когато съм подбирал министри без оглед на техните политически пристрастия", заяви президентът. Той благодари на министрите от служебния кабинет, че са се съгласили да застанат с лицето и биографията си и да поемат отговорност в трудната ситуация. "Страхът все още не е отхлабил своя обръч. Все още отишлата си власт разполага с всички финансови и властови механизми, защото цялата администрация години наред беше назначавана от тази власт", посочи държавният глава.

Най-силният вид лидерство, е когато се делегират правомощия. Моите задачи съм ги дал на служебните министри и те имат свободата да изпълняват своите задачи, заяви президентът в отговор на въпрос дали ще влияе върху работата на министрите. Той допълни, че с повечето от служебните министри е работил и познава професионализма им.

Президентът подчерта, че служебният кабинет има пред себе си натрупани значими социални проблеми и трудната задача е да отговори на очакванията на хората, защото отишлото си правителство е отказало да внесе актуализация на бюджета. "Този кабинет е с вързани ръце, той трябва да върши огромна по обем работа, да проучва, да анализира, да търси възможности. Това допълнително го натоварва", посочи държавният глава.

Отишлото си управление абдикира от това да депозира в ЕС изключително важния за бъдещето на България План за възстановяване и устойчивост, припомни президентът. Това поставя служебния кабинет в изключително трудна ситуация, защото само в рамките на дни цялата недостъпна за обществеността информация по плана трябва да бъде анализирана и да се вземе решение дали той да бъде внесен в сегашния си вид и всички пасиви да се хвърлят върху служебното правителство, или да се търси начин той да бъде актуализиран. Държавният глава посочи, че за целта е мобилизиран експертен екип.

Планът за възстановяване и устойчивост е труд на професионалисти, който трябва да се уважава, защото в него има и много стойностни проекти, но той трябва да се гледа в цялост, посочи още Румен Радев и даде пример със санирането, което по думите му е полезна програма, но не и справедлива. "Ако всяка година отделяме по 1 млрд. лева за саниране, след 40-50 години всеки български дом ще бъде саниран. Много хора няма да го дочакат", посочи президентът. Той припомни предложенията на президентската институция по Плана, разработени от експертен екип, включващ и част от министрите в служебния кабинет. "Трябва да се върви не към усвояване на средства, а към модернизация на страната, базирана на съвременни световни технологии, инвестиции в човешки капитал, най вече в образование и здравеопазване", каза президентът и добави, че целта е да се ускори икономическия растеж на страната.

Държавният глава открои като пример два от проектите, предложени от президентската институция: създаването на Национален център за наблюдение, контрол и управление и въвеждане на системата за спешна медицинска помощ по въздух HEMS. По думите му тя е необходима не само за спасяването на човешки животи в планините или след катастрофи. "Хиляди българи всяка година умират от инфаркти и инсулти, защото не може да бъде оказана помощ в т. нар. "златен" първи час. С такива проекти хората могат да видят, че има държава и тя мисли за тях", посочи президентът. По думите му, Центърът за наблюдение, контрол и управление ще предостави достъп до информация в реално време както на държавните институции, така и на неправителствените организации и гражданите, състоянието на всички водни запаси в страната, цялата екологична картина, незаконните строежи и варварското изсичане, което ще промени и качеството на управлението. Държавният глава отбеляза, че двата проекта са на стойност само 80 и 30 млн. лева, докато за саниране са предвидени 2 млрд. от безвъзмездно предоставяните 12 млрд. лева.

Два месеца са кратък период, но с млади хора и визионери в състава на служебния кабинет искам да отправя сигнал. Имаме нужда от решителност и амбиция за реформи, заяви държавният глава и даде пример с най-младият представител в служебното правителство Атанас Пеканов, който отдавна работи по анализ на плановете в отделните европейски държави. "Можем да заимстваме печеливши модели и много по-бързо да се развиваме като общество", посочи президентът.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  Ба
  бати Ташо
  3 -1
  20:40, 16 май 2021
  Няма да се учудя ако каже че се казва Наполеон Радев и че е богоизбран.

Хороскоп за 15.06.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Ще се потопите в благоприятна атмосфера и ще получите импулс за нови дръзновения. Това ще се отрази позитивно и на отношенията ви с колеги и партньори. Подаващата ви се енергия ще събужда у вас желания за търсения в непознати сфери и посоки. Пазете се от не контролирани емоции.
15 юни 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Благоприятен ден. Ще плувате в свои води.Днес сте на гребена на вълната.Ще се появят нови възможности за промяна и успешна дейност.Пазете се от скандал породен от засиленото ви любовно желание.
15 юни 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ако сте ясни и открито в поведението си, ще бъде по-добре за всички около вас. Текущите ви задължения ще се увеличат и това няма да се отрази добре на настроението ви. Договореностите трябва да бъдат спазени, а и вие ще се почувствате доволни от себе си след добре свършената работа.
15 юни 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Предстои ви пътуване, което отдавна очакване. Независимо дали става дума за почивка или пътуване по работа ще останете особено доволни от себе си. Заобиколени сте от разбиращи хора, които са готови да ви съдействат във всеки един момент. Не допускайте недоразумение да провали нещо, върху което дълго сте работили. Запознавате се с нови и интересни хора.
15 юни 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работните ви проекти ще подсилят усещането ви за значимост сред професионалните среди. Трудът ви ще се оцени и ще получите потвърждение, изразяващо се в пари. Заложете на професионалната си реализация и ще подобрите много страни от живота си. Сред близките си ще намирате нужното ви спокойствие, за да сте пълноценни в професията.
15 юни 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Имате известни колебания относно това как да постъпите в определена ситуация, но скоро ще установите ще се притеснявате излишно. Близките ви подкрепят безрезервно, а и вие самите ще успеете да намерите верния изход от положението. Радвате се на голяма покупка, която е дългоочаквана в дома ви. Ваш приятел ще ви сподели нещо лично, изслушайте го.
15 юни 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Предстои ви нещо важно, затова обмисляйте много внимателно всяка своя стъпка. Не подценявайте съветите на приятели и познати, всяко нещо може да ви бъде от полза. Проучвайте внимателно всяка информация, която получавате, за да сте готови да реагирате навреме. Получавате интересно предложение в личен план, не реагирайте импулсивно обаче.
15 юни 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще започнете едно, за сметка на друго, недовършено, отдавайки преднина на проблемите си. В крайна сметка от това текущите ви задачи няма да пострадат, благодарение на сътрудниците, семейството и приятелите. Оценете подкрепата им и в подходящ момент се реванширайте подобаващо.
15 юни 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
15 юни 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нуждата от значителни средства може да подтикне някои от вас към рисковани начинания и така да си създадете неприятности. Не бързайте да действате и проявете търпение дори да се налага да направите жертви. Съвсем скоро ще попаднете на добра възможност и ще успеете без излишно напрежение да подобрите положението си. Не се поддавайте на притеснения.
15 юни 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Не може да ви се отрече, че сте реалисти и не градите безпочвени хипотези. С това привличате вниманието на себеподобните и с общи усилия активността ви ще доведе до добри резултати. Ако ще пътувате обърнете внимание върху изправността на автомобила си. Помислете и с какво да зарадвате любимия си човек.
15 юни 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Ще получите финансови придобивки и ще изчистите стари задължения. Бъдете открити за желанията си и ще се радвате на споделени чувства и общи занимания. Някои от вас ще приемат на доверие думите на непознат човек, но няма да се излъжат, интуицията ви е силна. Ако не сте планирали почивните дни е време да го направите.
15 юни 2021
Последни новини