Продажбите на нови автомобили в ЕС скочиха с близо 90% през март

Продажбите на нови автомобили в страните от ЕС скочиха с 87.3%, като достигнаха над 1.06 млн. броя, сочат данните на Асоциацията на производители на автомобили в Европа (АСЕА). Това е първо повишаване на търсенето от септември, като ръст има на всички пазари.

В България сделките са 2155, или с близо 34% повече от същия месец на миналата година. Това развитие на пазара е обяснимо, предвид фактът, че миналия март почти във всички страни от ЕС бяха въведени строги ограничения в придвижването и търговията, заради избухналата епидемия от коронавирус.

Неслучайно най-голям ръст сега има в страните, в които забраните бяха най-всеобхватни - Италия (497.2%), Франция (191%), Испания (186%) и други. Като цяло за първото тримесечие търсенето е по-високо с 3.2% за страните от ЕС, като са купени над 2.56 млн. бройки.

България отбелязва спад на регистрациите на нови автомобили с 5.8%, формиран от 5584 продажби. В същото време данните на "Пътна полиция" показват, че продадените автомобили втора ръка са 44 529, от които над 80 на сто са на повече от 10 години.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини