Д-р Марин Мухтаров д.м.: Харесвайте възрастта си и ще живеете 10 години повече

Информация и полезни съвети по темата “Принципи на храненето в напреднала възраст” предоставя гастроентерологът д-р Марин Мухтаров, д.м., от Гастроентерологичното отделение в МБАЛ “Кърджали”. Д-р Мухтаров има защитена дисертация на тема “Проучвания върху кистната ехинококоза в Югоизточния родопски регион на България”. 

Застаряването е един от съвременните демографски феномени на развитите страни, който предизвиква промени във възрастовата структура на населението... Счита се, че делът на хората над 60-годишна възраст във Великобритания за периода 1935 - 2035 г. ще се увеличи от 12,5% на 23,4%, а броят на децата до 19 години ще намалее от 30,7% на 22,4%. Международната класификация на СЗО разграничава три периода на стареене при хората: възрастни хора (60 - 74 г.); старческа възраст (75 - 89 г.) и дълголетници (над 90 г.).   

Физиологичната старост не е патологично отклонение, тя настъпва при практически здрави хора. Преждевременно остаряване може да се наблюдава при въздействие на  неблагоприятни фактори като прекомерно и продължително психо-емоционално натоварване, значителни ограничения на физическата активност, въздействие на екологични вредности, тежки заболявания и др. Тютюнопушене, злоупотреба с алкохол и употреба на наркотици ускоряват стареенето.

По-рано остаряват хората, страдащи от затлъстяване, ендокринни нарушения, заболявания, свързани с нарушения на кръвообращението, дихателна недостатъчност, хронична интоксикация на организма и др. Над 90% от хората в напреднала и старческа възраст страдат от болести на вътрешните органи... Неправилното хранене е честа причина за нарушаване на работата на много органи и системи при по-възрастните хора и влияе неблагоприятно върху тялото на остаряващия човек, особено при остро заболяване на фона на съществуваща хронична болест. 

При физиологичното стареене настъпват промени в метаболизма на човека. Основен проблем при възрастните хора е белтъчно-енергийното недохранване, особено в комбинация с недостиг на витамини и микроелементи. Тежко белтъчно недохранване при стари хора се открива при немалка част от амбулаторните пациенти, при част от тези, които трудно излизат от домовете си, при голяма част от хоспитализираните и настанените в старчески домове...

От друга страна, расте и броят на хората с наднормено тегло. Затлъстяването е сериозен рисков фактор за прогресия на редица болести - атеросклероза, хипертония, жлъчно-каменна болест, захарен диабет, подагра, артроза и др. В менюто на много възрастни хора преобладава храна, богата на животински мазнини, бяло брашно, сладкиши и повече месо, отколкото риба, а зеленчуците, плодовете и растителното масло са в ограничени количества.

Здравословното хранене, физическата активност и личната хигиена са ключови компоненти на здравословния начин на живот във всяка възраст... Много хора се ужасяват от старостта, защото я свързват със сбръчкана кожа, бели коси, понижена сексуална активност, болести и бедност. Обаче да живееш значи да остаряваш. В дългосрочно проучване сред 660 души на възраст над 50 години в малък град в Охайо д-р Беки Леви и нейните колеги установяват, че тези, които имат положително възприятие за стареенето, живеят средно със 7,5 години по-дълго, което е повече от тези, които спортуват или са отказали цигарите. 

Също така възрастните хора, които се възприемат като немощни или забравени, се представят значително по-зле при тестовете за памет и баланс. Тези, които приемат старостта позитивно, нямат вредни навици и са физически активни, живеят средно 10,5 години повече. Привържениците на тезата “годините са моето богатство” боледуват по-рядко от сърдечносъдови заболявания и се възстановяват по-бързо след инфаркт в сравнение с песимистите.

Състав на храната при хора в напреднала и старческа възраст:

• Въглехидрати. С възрастта толерантността към въглехидратите се влошава, затова трябва да преобладават сложните въглехидрати и фибрите - зеленчуци, плодове, овесени ядки, храни от пълнозърнесто брашно. Консумацията на ориз следва да бъде ограничена заради запичащия му ефект. Използването на прости захари трябва да е в малки количества.

• Мазнини. Приемът на мазнини при хора в напреднала възраст трябва да бъде 30% или по-малко от общия калориен внос. Растителните мазнини (от маслиново, слънчогледово, ленено олио) са в доза до 25 - 30 g дневно (1 с.л. зехтин и 1 с.л. слънчогледово олио). Ограничава се употребата на животински мазнини (краве масло, сметана, тлъсти меса, хайвер), защото те са трудни за смилане и усвояване. Избягват се пушени меса и колбаси. Най-добре е да се готви с минимално количество или без мазнини чрез задушаване, печене и на пара.

• Белтъчини. Количеството белтък при хора в напреднала възраст е 1 - 1,25 g/kg телесно тегло дневно. Оптималното съотношение между животински и растителни протеини е 1:1. Предпочитат се животински белтъци от риба, млечни продукти, меса с ниско съдържание на мазнини (говеждо, телешко, заешко, пуешко, пилешко месо). До 30% от дневната нужда от протеини трябва да е от нискомаслени млечни продукти. Киселото мляко е за предпочитане и поради високото съдържание на полезни микроорганизми. Растителни белтъци се намират в зърнените култури, бобовите растения и соята. От друга страна, бобовите растения могат да увеличат ферментацията в червата и да причинят подуване на корема.

• Витамини и минерали. Витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, спанака, чушките, касиса, лука и киселото зеле. Витамин Е може да бъде получен от растителни масла, ленено семе, зърнени храни, мляко, масло и соя. Витамини от групата В се доставят от ферментирали млечни продукти, соя, мая, листни зеленчуци, зелен лук, покълнала пшеница, спанак, ядки, а фолиева киселина от листата на зелените растения. Витамин D3 се синтезира в организма под въздействието на ултравиолетовите лъчи, което изисква излагане на слънце на предмишниците и подбедриците най-малко 3 пъти седмично за поне 15 min. За предотвратяване на остеопороза и фрактури на костите е важен приемът на калций от млечни продукти, риба, зелени зеленчуци, ядки и макови семена. Магнезий се съдържа в зърнени и бобови растения, а цинк в риба, яйца, сирене, трици, мая.

• Течности. Дневният прием на течности не се променя с възрастта - 1500 - 2500 ml. С възрастта намалява усещането за жажда, което може да предизвика обезводняване. Това изисква да се пие често и на глътки, тъй като поглъщането на голямо количество течност може да натовари стомаха и сърдечносъдовата система. Ограничава се приемът на сол до 5 g и на захар до 30 g на ден. При сърдечна недостатъчност дневното количество течност не бива да надхвърля 2000 ml.

Д-р Марин Мухтаров

Основните изисквания на храненето при здрави хора над 60-годишна възраст са:

1. Съответствие на енергийния внос спрямо действителните енергийни разходи на организма за денонощието.

2. Баланс на хранителни вещества (55% въглехидрати, 30% мазнини, 15% протеини), витамини и минерали, течности.

3. Режим на хранене 4 - 5 пъти дневно по едно и също време, без преяждане, особено преди лягане.

Балансираното по количество и по качество хранене е важно за предпазване от преждевременно остаряване. Препоръчителният дневен прием на храна над 60-годишна възраст за жените е около 2000 kcal, а за мъжете - 2300  kcal. Прилага се индивидуализиран подход, в зависимост от нивото на физическа активност (за водещите активен начин на живот количеството калории в храната може да се увеличи). 

Най-честите причини за загуба на тегло при възрастни хора са:

1. Социални проблеми.

2. Недостатъчни доходи (бедност).

3. Жестоко отношение към възрастните.

4. Емоционални (депресивни) разстройства.

5. Деменция.

6. Сенилна анорексия.

7. Сенилна параноя.

8. Нарушения в храненето (невъзможност да се хранят самостоятелно).

9. Фактори от устната кухина (частично или пълно обеззъбяване).

10. Затруднено преглъщане (дисфагия).

11. Чревни нарушения (малабсорбция).

12. Жлъчно-каменна болест. 

13. Ендокринни заболявания (хипертиреоидизъм, хиперпаратиреоидизъм, надбъбречна недостатъчност).

14. Диета с ниско съдържание на мазнини.

15. Прием на някои видове лекарства.

Яна БОЯДЖИЕВА 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини