Д-р Марин Мухтаров: Внимавайте как ще подготвите храната за новогодишната трапеза и как ще я консумирате

Последвайте съветите на д-р Мухтаров, които ще ви помогнат на отпразнувате Новата Година без да навредите на здравето си

 Нова Година е един от най-обичаните и дългоочаквани празници и за деца, и за възрастни. Много домакини отдалече обмислят какво да приготвят за новогодишната трапеза и как да изненадат семейството и приятелите си. Родителите трябва да спазват някои правила в навечерието на новогодишните празници, за да зарадват децата си с висококачествено и сигурно сладкарско изделие за подарък.

-Избирайте продуктите не по привлекателната им опаковка, а след като прочетете съдържанието им.

-Избягвайте сладкиши, вафли, кексове, сладоледи, кроасани и други подобни, които съдържат добавки, консерванти и хидрогенирани мазнини.

-Кайсиевите ядки, фъстъците и сусамът са потенциално алергени и не се препоръчват за консумация от деца.

-Карамелът и захарните близалки, както и сладкарските изделия с повече от 0,5% алкохол също не са подходящи за деца.

-Най-подходящо и най-сигурно е да изберете шоколадов продукт. Шоколадът съдържа калий, калций, магнезий, фосфор, някои полезни биофлавиноиди и антиоксиданти, както и малки количества от витамините А, С и Е. Някои казват, че магнезият, който се съдържа в какаовите зърна, подобрява паметта.

-Ако в сладкия подарък има играчка, тя трябва да е в опаковка, която не позволява контакт с храната.

-Обикновените бисквити не са най-привлекателният детски новогодишен подарък, но в случай, че по време на празниците се появят стомашно-чревни проблеми, те са за предпочитане, тъй като не дразнят допълнително стомашно-чревния тракт.

 Избягвайте покупката на домашно приготвени продукти, защото съществува риск както от сериозно отравяне, така и от заразяване с бактерии и паразити, причиняващи животозастрашаващи болести като ботулизъм и трихинелоза

 Купувайте продукти в срок на годност, съхранявани правилно и без да се презапасявате, а само в количества, необходими за семейството. Важно е да купувате хранителни продукти само от официално разрешени места като това се отнася особено за малотрайни храни. Избягвайте покупката на домашно приготвени продукти като различни видове консерви, сушени гъби, риба, сланина, домашно приготвени луканки, особено от диво прасе. Защото съществува риск както от сериозно отравяне, така и от заразяване с бактерии и паразити, причиняващи животозастрашаващи болести като ботулизъм и трихинелоза. Когато купувате хранителни продукти, обърнете внимание на условията, в които се продават. Обърнете внимание на срока им на годност, както и на останалата важна информация от етикета – име и адрес на производителя, състав на продукта, тегло, дата на производство, условия на съхранение, в т.ч. и след отваряне на опаковката и хранителна стойност. Ако купувате готови храни от магазин, се поинтересувайте кога е приготвена храната и докога е годна за консумация. Обезателно подлагайте на достатъчна термична обработка полуфабрикатите, суровите и полусуровите месни изделия. А сладкиши и торти с млечен или яйчен крем съхранявайте само в хладилник. Не забравяйте, че това са бързоразвалящи се храни. 

 В дните около Нова Година се увеличава рискът от хранително отравяне и остри чревни инфекции.

 Хранителните продукти са добра среда не само за запазване, но и за размножаване на причинители на остри чревни инфекции. Заразената храна е с непроменен външен вид и запазен вкус. Най-опасни са многокомпонентните салати, особено ако са овкусени с майонеза и заквасена сметана. А също и сладкишите със сметана, както и продуктите от месо – кюфтета, кебапчета, пастети, желираните меса и други. Имайте предвид и това, че по повърхността на недобре измити плодове и зеленчуци може да останат причинители на чревни инфекции. 

 Спазвайте следните препоръки при приготвяне на домашна храна: 

 -Необходимо е да спазвате добра хигиена при приготвянето на топли и студени блюда, да се следи за срока на годност и за правилното съхранение на хранителните продукти, особено на бързоразвалящите се.

-Измивайте добре (с гореща вода) листните и другите зеленчуци и плодовете.

-Салатите, продуктите от мляно месо и желираните храни приготвяйте в количества за едно хранене, за да не се налага да бъдат съхранявани за повече от ден. Не си струва да режете салата за бъдеща консумация, както и да сервирате всичката салата наведнъж.

-Не смесвайте прясно приготвена храна с остатъците от предния ден. В случай, че приготвената храна остане за другия ден, преди консумация трябва да я сварите отново или да я обработите по друг термичен способ.

-Сладкиши със сметана трябва да се съхраняват в хладилник, защото са бързоразваляща се храна.

-Не съхранявайте малотрайни храни и готови салати на стайна температура за повече от 2 часа.

-В никакъв случай не се занимавайте с готвене за семейството си или за гости ако не сте здрави. Особено пък ако имате диария, гадене, повръщане и коремна болка!

-Спазвайте принципа на разделно съхранение в хладилника – не поставяйте месото за размразяване на рафта над открита салата или сладкиш.

 Специалистите по хранене съветват на 31 декември да не пропускате закуската или обяда за сметка на празничната вечеря. Така ще избегнете преяждането 

 Новогодишната маса обикновено е богата и с изобилие от висококалорична храна. Освен това около Нова Година има редица празници, свързани с посещения на приятели, роднини и колеги. А всичко това води до преяждане. Спазвайте последователността при сервирането на храна. Според диетолозите е най-добре първо да се яде салата, а след това засищащи основни ястия. Ако имате заболяване, което може да се изостри от определен вид храна, не си позволявайте грешки в диетата. Няма да бъде приятно нито за вас, нито за близките ви, да прекарате новогодишната нощ в Спешното. Нека на масата има повече зеленчукови салати и леки закуски. Не е нужно да опитате от абсолютно всичко. Колкото е по-разнообразна храната на празничната трапеза, толкова е по-голяма натоварването на храносмилателната система. Не сядайте на масата прегладнели. Специалистите по хранене съветват на 31 декември да не пропускате закуската или обяда за сметка на празничната вечеря. Следвайте принципа на редовно хранене през деня. Така ще избегнете преяждането в новогодишната нощ. Не е полезно да прекарате цялата празнична нощ на масата. Много хора се хранят машинално и поемат големи количества храна докато гледат телевизия. Организирайте викторини или танци. Или пък се разходете след полунощ на чист въздух. Въобще, избягвайте дългото заседяване на масата. И не на последно място, не пийте газирани напитки. Те ще причинят подуване на корема, освен това  са висококалорични. Пийте алкохол умерено.

http://medicaltime.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини