Д-р Марин Мухтаров: В центъра на Кърджали има развъдници на комари

В центъра на град Кърджали има развъдници на комари, коментира за Радио Кърджали д-р Марин Мухтаров. Те се намират около малки улици и във вътрешните дворове на жилищните блокове, защото са запушени шахтите и се задържа дъждовна вода. Образуват се локви, а в тях съм виждал ларви на комари, каза д-р Мухтаров.

Комарите пренасят две основни заболявания - западнонилска треска и малария. Западнонилската треска беше характерна за тропическите и субтропически региони, обясни д-р Мухтаров. Тя се предава основно от тигровия комар, който преди 2 години беше регистриран на територията на Кърджали. Тигровите комари се развъждат в микроводоеми - в локва, автомобилна гума, забравен съд на двора. Характерно за тях е, че хапят ниско по краката и основно през деня. Другите комари имат нощна активност и пренасят малария. Маларията у нас е ликвидирана през 1965 година, но миналата година Гърция съобщи за 7 случая на малария, два от тях бяха в района на Александруполис. Разболяли са се хора, които не са пътували извън Гърция. Това означава, че е възможно и тази година да има случаи на малария. 

Да не бъдем ухапани е единственият начин да се предпазим - да се ползват репеленти и да се обитават помещения с мрежи по прозорците, но тази защита не е достатъчна. Всички шахти трябва да бъдат отпушени, за да не се задържа дъждовна вода.  Западнонилската треска може да коства живот. Необходимо е общините да положат усилия, за да бъдем предпазени от тези нововъзникващи заболявания. Те трябва да пръскат водоемите още през април. 

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини