За училището – с любов и много амбиция

Цвета Караянчева и Красимир Вълчев в откровен разговор с кърджалийци за перспективите пред българското образование

С изключителен интерес бе посрещната визитата на министъра на образованието Красимир Вълчев в Кърджали. Разбира се, заради пандемията посещението бе виртуално и министърът се включи чрез пряка видео връзка от Стара Загора, където води листата на ГЕРБ. Но дефектът се превърна в ефект, защото дискусията, чийто домакин беше водачът на листата в Кърджали Цвета Караянчева, бе проследена от над осем хиляди души, вместо от стотина, колкото би събрала една зала. Един час не стигна на г-н Вълчев, за да отговори на всички въпроси – от качеството на висшето педагогическо образование до броя на учебниците по един предмет, от последиците от дистанционното обучение до функционалната грамотност на българските деца, от външното оценяване до материалната база и СТЕМ центровете.

Авторитетът на учителя

През 2016 г. анализ на образователната система показа стряскащата перспектива, че има опасност до десет години да останем без учители, разказа министър Вълчев. Днес, благодарение на чувствителното повишаване на заплатите, към педагогическите специалности се насочват все повече младежи с високи оценки от матурите. Кандидатите за едно учителско място са скочили средно два пъти в цялата страна. Средната заплата на учителя трябва да е 125% от средната работна заплата в страната, заяви Вълчев. Според програмата на ГЕРБ това означава 2500 лв. до края на следващия мандат. Възвърнахме авторитета на професията, съгласиха се Красимир Вълчев и Цвета Караянчева, и го направихме с подкрепата на бюджета, с подкрепата на парламента, правителството, синдикатите и в партньорство с ректорите на университети, с родителски и други неправителствени организации.

Равен достъп

Дали е реалност равният достъп до образование, попитаха граждани. Министърът увери, че добрите училища в страната са далеч повече от няколкото, набедени за елитни. В крайна сметка обаче, подчерта той, доброто образование е функция на това колко добър е учителят. Факт е, че младите педагози предпочитат да търсят работа в областните центрове и по-големите градове, където има повече култура и развлечения. Затова министерството разработва корекция във финансово-разпределителната формула, така че колкото по-отдалечено да е едно училище от по-големите и привлекателни центрове, толкова повече средства да получава. В програмата на ГЕРБ е заложено тази премия да се увеличава през годините, за да отиват добрите, можещи и амбициозни учители и в малките населени места. Друга промяна е, че сега успехът на един учител се оценява не по крайния успех на възпитаниците му, а по приноса му в развитието им. Ако един учител е поел деца с ниски и слаби резултати и ги е довел до средни, той вероятно е положил много повече усилия от колегата си, чиито деца са пристигнали в класа му като отличници.

В океан от информация

Нашата система в продължение на десетилетия е била много амбициозна в предоставянето на знания и доста не амбициозна по отношение трансформирането на тези знания в умения, отговори министър Велчев на въпрос за слабото представяне на българските ученици на някои европейски форми на външно оценяване като PISA. Новият век търси функционалност на знанието, а не наизустяване на факти. Затова трябва да се промени не само начинът на преподаване, но и методиката на оценяването. Външното оценяване трябва все повече да прилича на тестовете на PISA, убеден е Вълчев. Само така след няколко години ще имаме добри резултати по функционална грамотност. Учителят трябва да се превърне в ментор. Нашите деца плуват в океан от информация и ролята на учителя е да ги окуражава да се учат, да им покаже как да разпознават достоверната от фалшивата информация. Този подход е безалтернативен, подчертаха Цвета Караянчева и Красимир Вълчев. Съвременната информационна среда показва и колко е абсурден често повдиганият от БСП въпрос за свеждането на броя на учебниците до един по предмет. Концепция от миналия век е да мислим, че можем да ограничим децата само до информацията в учебника. Красимир Вълчев увери, че в момента се разработва платформа с безплатни електронни уроци по всички предмети за всички класове. Особеното при нея ще е възможността за персонализация на ученето. Тоест всяко дете ще има възможност да получи допълнителна помощ и внимание по предмети или теми, с които среща трудности.

След пандемията

Бързата реакция на българското училище при преминаването към дистанционно обучение доказа, че образователната ни система е гъвкава и в добра кондиция, съгласиха се Цвета Караянчева и Красимир Вълчев. Но признаха, че през периода на „ученето от вкъщи“ са се натрупали дефицити, които трябва да се компенсират. Един от тези дефицити безспорно е намалената физическа активност, което е заплаха за здравето на децата. Предстоят сериозни инвестиции в материалната база на училищата и паралелно с осъвременяването на кабинетите, ученическите стаи и библиотеки, особено внимание и средства ще отидат в ремонти на училищните дворове и спортните бази. Двамата кандидати на ГЕРБ за депутати в 45-о Народно събрание се обединиха около оценката, че всеки опит за отмяна на делегираните бюджети е вреден и популистки. На някои изглежда много им харесва идеята директорът да пише докладна за всеки топ хартия или всяка химикалка. Това е отмяна на финансовата самостоятелност и стабилност на училищата, категоричен беше министър Вълчев. И отдаде присъствието на идеята в програмата на БСП на неразбиране.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Последни новини