Младежта дебатира на немски език в ЕГ „Христо Ботев“

Отлични умения по дебатиране на чужд език показаха участниците в Международния проект „Младежта дебатира на немски език”. В рамките на училищния кръг на състезанието  Актовата зала на ЕГ „Христо Ботев” се превърна в сцена за мислещи млади хора, които заедно искат да научат как един проблем може да бъде разгледан чрезот различни гледни точки чрез  предложения и аргументи.Изборът на тема за дебата бе от сферата на човешките права- „Трябва ли дабъде забранено видеонаблюдениетов българските училища?”. Това беше въпросът, по който спориха  на немски език участниците в проекта - Ачелия Ниязи,Борислав Енчев,Даниела Михова и Хюсеин Курт от единадесети клас. Те бяха оценявани  по критерии, свързани с познание  по  темата, умение  за  изразяване на немски език,  способност  за  водене  на  разговор,  убедителност.

Модераторите   на съзтезанието Даная Римпопова и Калояна Тодорова от десети клас обявиха регламента и запознаха публиката с основните моменти при провеждането на състезанието. А то включва четири  ученици –съответно  двама  ЗА  и  двама  ПРОТИВ, които дебатират  общо  24  минути  на немски  език  по  предложения казус.  Форматът  на  дебата  е  точно определен: в началото всеки дебатиращ има две минути време да се изкаже, без да бъде прекъсван, след това следва 12 минутно свободно говорене и накрая всеки участник има една минута време за заключителни думи отново защитавайки своята първоначална позиция.

След  сериозно  разискване по темата бяха определени и триматафиналистите от училищния кръг,  като победител  стана Ачелия Ниязи.Всички участници  приеха поздравления  от Директора на училището Даниела Павлова,която връчи    сертификатите за участие в пороекта.  Младитеботевци споделиха, че  за тях  дебатите развиват ценни умения, свързани с публично говорене, аргументация, критично мислене, което ще им помогне в бъдеще умело и компетентно да отстояват мнението и правата си и да боравят с немския език.

Възпитаниците на Езиковата гимназия  продължават към Националния кръг през месец май в град София,  където ще се съревновават с най-добрите  немско говорещи ученици от страната.  С тях ще продължат да работят Нигяр Наим,главен учител по немски език и Марина Димова,ръководител на проекта в Езиковата гимназия.

Международното състезание  „Младежки дебати на немски език“ за страните от Централна Европа, Русия и Прибалтика се организира  от Гьоте-Институт, Централната служба за обучение в чужбина към Външното министерство на Германия и няколко фондации. Това    не е просто състезание, а  форум за хората, които смятат за важно да представят своите идеи и мнения  чрез  проучване  и търсене на аргументи, а ЕГ „Христо Ботев” вече години наред е единственият участник от област Кърджали в състезанието.

Това съобщиха от ръководството на гимназията.

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини