Междуведомствена комисия ще решава темата с болничния на родителите на карантинирани ученици

    Междуведомствена комисия ще разгледа темата с болничния на родителите на карантинирани ученици, като контактни на заразен персонал в училище или друго дете с Ковид. Това увери в Хасково заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Той посочи, че в Здравното министерство имат вече сигнали за това.

    Според него, само промяна в Наредбата за медицинската експертиза, която урежда болничния за родителите на карантинирани деца от детските заведения, т.е до 6-годишна възраст, няма да е достатъчна. Темата засяга три министерства, посочи д-р Бойко Пенков.

    „Предстои създаването на междуведомствена работна група от заинтересованите ведомства-МТСП, НОИ, ние, Финансовото министерство и всички, които имат отношение. Има за решаване доста въпроси по повод временната нетрудоспособност, така че темата предстои да се обсъди. Действително има празнота в нормата, което не урежда докрай нещата. Така че е добре да се свърши тази работа. Трябва да има промени поне в два закона и те да се синхронизират“, подчерта заместник-министърът.

    Доктор Бойко Пенков подчерта и че Здравното министерство е готово да подпомогне големи предприятия, където като превенция се налага честото изследване на персонала за заразени с кооронавирус.

    Вече има и такива на територията на Хасковска област, като фабрика „Пролет“ в Димитровград, които обявиха, че може да се наложи да затворят заради големите разходи, които правят за тестове, заради отказа на част от служителите им да са ваксинират.

    "Доставени са много антигенни тестове, предоставяме ги на лаборатории, на всеки, които иска да извърши такова тестване. Да се обърнат към нас, ние ще подпомогнем процеса“, посочи в заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.


     

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (1)

    • 1
      Па
      Параграф 22
      9 0
      19:21, 23 фев 2021
      Комисията има ли финансов фонд? Интересно е едни да решават, а други да плащат. Изначалният идиотизъм идва от горе, а решението може да се намери само долу.
    Последни новини