Лични лекари останаха без ваксини за кабинетите си

Много от личните лекари са останали без ваксини и затова ваксинацията в Хасково в понеделник е минала слабо при джипитата. Някои от тях съобщиха, че още в събота са получили имейл от РЗИ-Хасково, че дозите са свършили, въпреки че са си подали списъците с желаещи да се имунизират от пациентските им листи, според изискванията.

В Здравната инспекция получиха на 20-ти февруари  над 1800 флакона на Оскфордската ваксина Астра Зенека, но заради старта на масовата ваксинация тогава, пуснатите "зелени коридори" в неделя и регистрирания голям интерес от страна на населението  в трите ваксинационни пункта в града, дозите бързо са изчерпани.

Някои джипита са успели да получат все пак дози в неделя. Част от тях съобщиха, че за да има някакво справедливо разпределение са получили по-малко от заявеното количество.

През вчерашния ден много лични лекари се оплакаха и от срив в системата на отчитане на ваксинираните.

Затова част от тях ще започнат ваксинацията в сряда.

Заради липсата на ваксини личните лекари съобщават за много неприятности в организацията сред пациентите си. Първи по списък те имунизират възрастните си пациенти и тези с хронични заболявания. Но много от повиканите хора е трябвало да се върнат, без да получат инжекция.

Заради тази ситуация  част от личните лекари се канят да предадат списъците си с желаещи да се имунизират в някой от ваксинационните пунктове и да изпращат пациентите си направо там. Иначе в момента се  получава непрекъснато вписване и отписване на пациенти в тези регистри, тъй като някои хора са се ваксинирали вече в пунктовете, а личните лекари са заявили доза и за тях. Заради необходимостта от непрекъснати доуточнения на списъците, на лекарите им се налага непрекъснато да прозвъняват пациентите си за потвърждение, или пък, както се случва в момента, за да им кажат, че ваксина няма. Всичко това води до невъзможност да вършат същинската си работа.

Ако имахме електронно управление в здравеопазването, всеки  щеше да си носи в джоба здравната карта, както е в повечето страни, и да бъде отчетен при ваксинация, където и да се намира и където и да я направи, коментират медиците. Ситуацията с коронавируса и тази, създала се през последните дни с масовата ваксинация, още един път показва, че здравната система у нас се нуждае от сериозна реформа.

По темата с ваксините на посещение в Хасково днес идва и заместник-здравният министър д-р Бойко Пенков.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (14)

  • 1
    Ба
    бат Танас
    13 -2
    09:07, 23 фев 2021
    Търсенето е повече от предлагането.
  • 2
    Vi
    Viktor
    23 -5
    09:08, 23 фев 2021
    Ето това е тъпата ни система.Къде ще изпращаш 75-80 годишни старци и баби в някои от ваксинационните пунктове?Някои от тези хорица живеят на десетки километри от Хасково.Kак ще висят тези хора по цял ден на опашки??
    Вземете се в ръце и оправете кашите , които ги забърквате.
  • 3
    По
    Порчо
    29 -9
    09:08, 23 фев 2021
    Не здравната система, цялата държава се нуждае от сериозна реформа. Но това не може да стане докато начело е един малограмотен мутро-пожарникар, чиято система е системата Юруш, държавният бюджет се изпълнява през прозорчето на джипката, а хората за него са матриал.
    • Пе
      Петя
      5 -4
      15:23, 23 фев 2021
      И въпреки че не го харесваш,пак ще е ГЕРБ! 😃
  • 4
    См
    сметанчо
    15 -2
    09:14, 23 фев 2021
    1800 флакона получени, ОПЛ са 120 - значи по 15 флакона за личен лекар, а те са раздали по 2-5, + стотина още за пунктовете. Къде са останалите?
    • Ва
      Василев
      7 -3
      10:11, 23 фев 2021
      Казаха че един флакон е за десет човека.Това бе съобщено и поради тази причина се чака да се съберат 10 души.
      1800 флакона по 10 прави 18 000 дози.
      И второ нали тази ваксина не е много за предпочитане за стари хора.
  • 5
    Пи
    питащ
    19 0
    09:21, 23 фев 2021
    На това ли се казва масова вассинация,но без налични ваксини ?
  • 6
    Въ
    въпрос
    2 -2
    10:32, 23 фев 2021
    дали има или няма ваксини е едно, въпросът е как и къде ще ги съхраняват, нали при минус 60-70 се съхраняват? обикновените хладилници замразяват до минус 24
  • 7
    То
    Томова
    10 -11
    10:36, 23 фев 2021
    Кеф! Ваксини по стахановски!
    От сутрин до вечер, от вечер до сутрин, мазните, слугински телевизии, облизващи задниците на Боко и Хунтата МУ, единственото с което промиват мозъците е… ваксините.
    Ваксини – тук, ваксини – там, ваксинирахте ли се, аууу, не се ваксинирахте?, ама може ли да се прави ****, като сте ваксинирани, ама ако мъжа ми се е ваксинирал с друга ваксина, ще може ли да ме ч...ка, ама ако си боядисам косата, може ли да се ваксинирам, и така нататък, и така нататък, тъпота до откат, колкото може да поеме слугинажа на така наречени „журналисти“ и малоумните им медийни чорбаджии със заврени глави в задниците на Боко и Хунтата МУ.
    Корупцията я погребаха.
    Няма я. Кеф голям.
    Куцо, кьораво и сакато се изказва по телевизиите за ваксините, защото така се погребва корупцията. И защото така е удобно на **** *******.
    Така ще е. Поне до 4 април. Когато овцете, тоя път в битността си на ваксинирани овце, ще получат поредната ваксина „предначертана Схема“, иначе наречена „свободни демократични избори“.
    А ще я получат, тъй като и така наречената „опозиция“ първа се реди на опашка да се ваксинира и вика: „браааавоооо“ на Хунтата.
    Нали не сте забравили, че тия продажници спряха и протестите в утода на **** *******, за да „опазват здравето ни“?!
  • 8
    Ба
    Бай Генчо
    5 -3
    10:39, 23 фев 2021
    Цяла вагон с глупости и простотии, само и само да шашнат съвсем народа. За Ковида вече никой не ще да слуша. Опашките по пунктовете за ваксинации са от млади хора, кандидат гурбетчии. Хаосът е обичайно явление за БГ, но този път избиха рибата. А като капак на всичко парцалът 24часа не спира да ни залива ката ден с „прогнозите“ на Дантеленото Гоше за изборите, та да ти се отще живота. Телевизиите на Слави+Тошко и Сашо+Люба също са си поставили за цел да ни побъркат от липса на обективност и на професионализъм. Е, как да не хукнеш за гъби…
  • 9
    К.
    К. О. Л.
    8 -1
    10:48, 23 фев 2021
    Скот население, това е
  • 10
    Аб
    Аб
    9 -1
    12:11, 23 фев 2021
    Абе нали имаше много ваксини какво стана желание има ваксини няма!
  • 11
    И
    И
    10 -3
    12:41, 23 фев 2021
    Овце много, изборите идват...
  • 12
    Бр
    бронхоспам
    2 -1
    23:25, 23 фев 2021
    Личните лекари останали без ваксина и себе си даже не могли да се самоваксинират!

Още новини

Последни новини