Фейсбук назначава свой представител в Турция

Американският гигант в социалните мрежи Фейсбук обяви, че ще назначи официален представител в Турция, подчинявайки се на спорен закон, който може да го принуди да премахва съдържание по нареждане на правосъдието, предаде АФП.

В съответствие с новите законови положения решихме да предприемем стъпки, за да имаме официален представител в Турция, посочи социалната мрежа Фейсбук в съобщение.
Турският заместник-министър на транспорта и инфраструктурата Йомер Фатих Саян заяви, че тази мярка засяга и социалната мрежа Инстаграм, която е собственост на Фейсбук.

По призива на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който искаше "да се сложи ред" в социалните мрежи, турският парламент гласува през юли закон, засилващ значително контрола на властите върху основните социални медийни платформи.

Законът, който влезе в сила през октомври, задължава платформи с над милион потребители на ден като Туитър и Фейсбук да имат представител в Турция, като в противен случай са заплашени от санкции, както и да се подчиняват на съдебни нареждания за премахване на съдържание в срок от 48 часа.

Според критиците на закона той открива пътя за цензура, имайки предвид, че турските власти преследват непрестанно критики в социалните мрежи.

През ноември Турция започна да налага глоби от 10 милиона турски лири /над един милион евро/ на социалните мрежи, които до тази дата все още нямаха свой представител в страната, включително Фейсбук.

За да успокои своите потребители, социалната мрежа Фейсбук заяви днес, че няма да прави никакъв компромис със свободата на изразяване.

Ако турските власти "настояват", за да я принудят да изтрие съдържания, които тя преценява като отговарящи на нейните правила за използване, социалната мрежа ще "оттегли своя пхредставител" от Турция, предупреди Фейсбук в съобщението си.

Социалните мрежи са внимателно следени от правителството и много процеси за "обида на държавния глава" или "терористична пропаганда" бяха заведени досега въз основа на туитове, припомня агенцията.

През 2019 г. Турция е блокирала достъпа до 408 000 сайта, до 40 000 туита, 10 000 видеа в YouTube и 6200 споделяния във Фейсбук, според доклад на Асоциацията за свобода на словото.

Преди Фейсбук, китайската социална мрежа ТикТок обяви в началото на януари, че назначава свой представител в Турция.

До момента Туитър не е обявявал, че изпраща свой представител в Турция.

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини