3 °C

Читалищата от възрожденски институции до средища на българските турци

    Ако има средища на  просвета и култура със специфично български облик това безспорно са читалищата.Те възникват в средата на 19 век в епохата на Възраждането.Първоначално те са обществени читални,но впоследствие се развива и самодейност.Това което ги отличава е равния достъп на всеки до тях.

    Читалищата стават центрове на самобитната турска култура в България след идването на комунистите на власт в средата на 20 век.Идеята за всестранно развита личност и идентичност на малцинствата дава равен достъп на представителите на турската общност не само до библиотеки с книги на турски,но и до самодейни състави и богат културен живот.За съжаление тези придобивки са загубени в годините на т.нар.Възродителен процес.

   С настъпването на демократичните промени турците в България запазват читалищата като свои средища,  в които да съхранят и обогатят културата си. В момента в смесените райони функционират близо 300 читалища.От тях най-активни,със статут на средищни са 25. Трябва да отбележим, че дори и новите средища на турската култура в нашата страна не се организират по подобие на Домовете на културата в Република Турция, а като читалища,въпреки,че законодателството за неправителствените организации им дава това право.

    Системата на читалищата в България безспорно изпитва затруднения в наши дни. Държавата се старае да осигури издръжката на читалищните дейци, а те от своя страна проявяват инициатива в намиране на грантове по проекти и спонсори за своята дейност. Особено чувствителни са те , към попълването на своите библиотеки с литература на турски. Това се прави чрез дарения. Радетели за тези инициативи споделят пред Кърджали бг вести , че все още нуждите на читалищата в смесените райони са слабо познати в южната ни съседка. Намират се представители на изселнически организации, които твърдят,че за читалищата в смесените райони не се прави нищо.

  В същност България и Турция в някаква степен са си поделили грижите за тези средища на просвета,култура и художествената самодейност.Българската държава осигурява субсидия за всеки един читалищен деятел. Радостното е че тази година тя е увеличена . От 10 440 лв.тя става 11 485 лева. От своя страна от Турция те получават помощ в организирането на безплатни курсове по майчин език. Това е дейност , за която в южната ни съседка са много чувствителни.

    Образец за читалищата в смесените райони са НЧ”Юмер Лютви” в Кърджали и „Назъм Хикмет 1881”   в Шумен.

     Народно читалище „Юмер Лютви”дава пример за това как се печелят грантове по проекти и се осъвременява базата.В рамките на пет години то основно ремонтира двата си етажа в сградата на бившият Битов комбинат.То разполага с богата библиотека, половината от която е на турски език, конферентна зала за 100 души, репетиционна зала, зала за занятия по майчин език. Поддържа се образцов ред и изрядна чистота ,които впечатлиха турската посланичка  Айлин Секизкьок. При една от многобройните си срещи в Източните Родопи тя обобщи „България и Турция работим добре в Кърджали”.

  Трябва да отбележим, че освен държавата, за НЧ „Юмер Лютви” се грижи и Община Кърджали. За втори път Общинският съвет единодушно гласува кметът да сключи договор за безвъзмездно право на ползване от страна на културното средище на двата етажа на Битовия комбинат. Вторият път бе преди броени дни. Безвъзмездното право на ползване е отново за срок от 10 години.

     Трябва да посочим,че богатата културно-просветна дейност на НЧ”Юмер Лютви” стъпва на чудесна библиотека и работа с творците,пишещи на турски език. Към читалището има клуб на писателите „Реджеп Топчу”. Председател е поетът с 6 книги Дурхан Али. Има 46 членове.Повечето вече имат зад гърба си най-малко по една книга. Представят се редовно новоизлезли книги на местни автори. Всяка година в различни общини се провеждат срещи с автори, които пишат на турски език. Става запознаване с творците,в съпровод с песни и стихове. Читалището е домакин на ежегодния форум  Балканска писателска среща. През 2019 г.в Кърджали дойдоха 65 автори. През изминалата година заради пандемията тя не се състоя.

    Гордостта на читалището е фолклорния ансамбъл „Кърджали”. Младите танцьори прославят Кърджали в съседните балкански страни Турция,Гърция,Македония и Румъния. Те са носители на много награди.

    Поредният проект в който НЧ „Юмер Лютви” участва е с кооперацията за развитие на туризма „Обаня” от турския град Маниса.Основен партньор от българска страна е Община Кърджали.

  Георги Кулов    .

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   3,
   3,14
   2 -3
   11:29, 13 яну 2021
   Всички читалища в България трябва да са с имена на български възрожденци и да се финансират от нашето правителство!Георги Кулов-ясно ли ти е това!А ако пишеш само да се намираш на работа,аз ще ти предложа такава в моят офис/на НИВАТА с мотиката/!

  Хороскоп за 27.01.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Нови запознанства и осъществени контакти ще ви насочат в дейност, различна от досегашната. Ако сегашната ви работа не ви удовлетворява финансово или по други причини момента е подходящ да помислите за смяна. Любовни завоевания ще повишат тонуса на романтичните и необвързаните от вас. Честит празник!
  27 яну 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Твърде емоционално подхождате към всяко събитие днес и това много ще ви изтощи. Намерете си занимание, което ви действа успокояващо и за което не се изискват прекалени усилия. Това ще ви помогне да възвърнете душевното си равновесие и да успеете да се насладите на днешния ден. Не пропускайте предложение за разходка или дори пътуване сред природата.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Нуждаете се от повече яснота по въпросите, стоящи на дневен ред пред вас. В тази връзка ще провеждате срещи и ще търсите полезна информация, доближавайки се до целта си. Ще подновите връзката си с човек, който все още ви привлича. Уреждане на юридически и други документи.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Отношенията на работното място постепенно ще се подобряват и ще се почувствате по-добре от това. За други денят ще е делови и напрегнат, но наред с напрежението ще присъства и свежото ви чувство за хумор. Благодарение на непрестанните ви усилия пред вас ще се открият благоприятни възможности за промяна на обстановката.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  По-лесно ще се справите с всичко, което планирате, ако не разпилявате вниманието си в много посоки. Отделете време и за себе си, проблемите, споделени с приятели и хора, които ви обичат бързо ще намерят решението си. Зимните спортове ще ви донесат много емоции, ако имате страст към тях.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  От вас зависи дали днес ще се занимавате с обичайните си задължения или с нещо, което ще ви разтовари и ще ви накара да се почувствате като новородени. Ако изберете първото, то направете го така че да не въвличате и околните и да си оставите достатъчно време за забавления и разтоварване. Среща с приятни за вас хора ще направи вечерта ви разнообразна.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  С изявите си творческите личности ще покажат на света поредното си превъплъщение и вдъхновение за работа. Постигнатото ще ги радва и зарежда с добри чувства. Любовта ви е силна и в името на нея сте готови на жертви. Дано обекта на вдъхновението ви осъзнае това и получите взаимност.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Сговорчиви и дружелюбни сте и съвсем естествено и непосредствено създавате нови контакти. Както в професионален, така и в личен план това ще ви донесе много приятни изживявания. Днес може и да е началото на продължителна интимна връзка с отдавна желана от вас личност. Работата не ви създава допълнителни емоции и като че ли това ви устройва.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако се чувствате ощетени от природата за нещо, работете, за да го превърнете в свое предимство. Можете, като не криете притеснението си, а открито го изтъквате, подчертавайки предимствата, които то ви носи. За приятните неща не е нужно да бъдете предупреждавани, те сами ще ви намерят.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  За тези, които са в отпуска денят им ще бъде повече от спокоен. Романтични емоции ще ви спохождат. За деловите представители на зодията - успешни контакти и заслужени положителни оценки от високопоставени личности.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
  27 яну 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Успявате да се справите с всичко, което ви предстои. В напрегнати ситуации проявявате завидно самообладание. Ваш близък ще ви поиска услуга, но най-вероятно ще се наложи да му откажете помощта си. Имате много основателна причина за това и със сигурност ще ви разбере. Нуждаете се от повече движение.
  27 яну 2021
  Последни новини