Читалищата от възрожденски институции до средища на българските турци

    Ако има средища на  просвета и култура със специфично български облик това безспорно са читалищата.Те възникват в средата на 19 век в епохата на Възраждането.Първоначално те са обществени читални,но впоследствие се развива и самодейност.Това което ги отличава е равния достъп на всеки до тях.

    Читалищата стават центрове на самобитната турска култура в България след идването на комунистите на власт в средата на 20 век.Идеята за всестранно развита личност и идентичност на малцинствата дава равен достъп на представителите на турската общност не само до библиотеки с книги на турски,но и до самодейни състави и богат културен живот.За съжаление тези придобивки са загубени в годините на т.нар.Възродителен процес.

   С настъпването на демократичните промени турците в България запазват читалищата като свои средища,  в които да съхранят и обогатят културата си. В момента в смесените райони функционират близо 300 читалища.От тях най-активни,със статут на средищни са 25. Трябва да отбележим, че дори и новите средища на турската култура в нашата страна не се организират по подобие на Домовете на културата в Република Турция, а като читалища,въпреки,че законодателството за неправителствените организации им дава това право.

    Системата на читалищата в България безспорно изпитва затруднения в наши дни. Държавата се старае да осигури издръжката на читалищните дейци, а те от своя страна проявяват инициатива в намиране на грантове по проекти и спонсори за своята дейност. Особено чувствителни са те , към попълването на своите библиотеки с литература на турски. Това се прави чрез дарения. Радетели за тези инициативи споделят пред Кърджали бг вести , че все още нуждите на читалищата в смесените райони са слабо познати в южната ни съседка. Намират се представители на изселнически организации, които твърдят,че за читалищата в смесените райони не се прави нищо.

  В същност България и Турция в някаква степен са си поделили грижите за тези средища на просвета,култура и художествената самодейност.Българската държава осигурява субсидия за всеки един читалищен деятел. Радостното е че тази година тя е увеличена . От 10 440 лв.тя става 11 485 лева. От своя страна от Турция те получават помощ в организирането на безплатни курсове по майчин език. Това е дейност , за която в южната ни съседка са много чувствителни.

    Образец за читалищата в смесените райони са НЧ”Юмер Лютви” в Кърджали и „Назъм Хикмет 1881”   в Шумен.

     Народно читалище „Юмер Лютви”дава пример за това как се печелят грантове по проекти и се осъвременява базата.В рамките на пет години то основно ремонтира двата си етажа в сградата на бившият Битов комбинат.То разполага с богата библиотека, половината от която е на турски език, конферентна зала за 100 души, репетиционна зала, зала за занятия по майчин език. Поддържа се образцов ред и изрядна чистота ,които впечатлиха турската посланичка  Айлин Секизкьок. При една от многобройните си срещи в Източните Родопи тя обобщи „България и Турция работим добре в Кърджали”.

  Трябва да отбележим, че освен държавата, за НЧ „Юмер Лютви” се грижи и Община Кърджали. За втори път Общинският съвет единодушно гласува кметът да сключи договор за безвъзмездно право на ползване от страна на културното средище на двата етажа на Битовия комбинат. Вторият път бе преди броени дни. Безвъзмездното право на ползване е отново за срок от 10 години.

     Трябва да посочим,че богатата културно-просветна дейност на НЧ”Юмер Лютви” стъпва на чудесна библиотека и работа с творците,пишещи на турски език. Към читалището има клуб на писателите „Реджеп Топчу”. Председател е поетът с 6 книги Дурхан Али. Има 46 членове.Повечето вече имат зад гърба си най-малко по една книга. Представят се редовно новоизлезли книги на местни автори. Всяка година в различни общини се провеждат срещи с автори, които пишат на турски език. Става запознаване с творците,в съпровод с песни и стихове. Читалището е домакин на ежегодния форум  Балканска писателска среща. През 2019 г.в Кърджали дойдоха 65 автори. През изминалата година заради пандемията тя не се състоя.

    Гордостта на читалището е фолклорния ансамбъл „Кърджали”. Младите танцьори прославят Кърджали в съседните балкански страни Турция,Гърция,Македония и Румъния. Те са носители на много награди.

    Поредният проект в който НЧ „Юмер Лютви” участва е с кооперацията за развитие на туризма „Обаня” от турския град Маниса.Основен партньор от българска страна е Община Кърджали.

  Георги Кулов    .

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (1)

  • 1
   3,
   3,14
   2 -3
   11:29, 13 яну 2021
   Всички читалища в България трябва да са с имена на български възрожденци и да се финансират от нашето правителство!Георги Кулов-ясно ли ти е това!А ако пишеш само да се намираш на работа,аз ще ти предложа такава в моят офис/на НИВАТА с мотиката/!

  Хороскоп за 13.04.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Постепенно навлизате в добра физическа и психическа форма и желанието ви за промяна се засилва с всеки изминат ден. Това ви подтиква да насочите енергията си в позитивна насока. Няма да ви липсват възможности за развитие на потенциала, просто трябва да се мобилизирате и да действате.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Добро развитие на делата ви и приятелски сбирки, но които ще ви подскажат великолепни идеи. Други ще мислят над възможностите за бизнес, а няма да липсват и такива, които ще положат специални грижи по опазване на имуществото си. Към партньора си бъдете ведри и не го пренебрегвайте, ако някъде другаде са отнесени мислите ви.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Атмосферата на дома ще ви зарежда с добри очаквания, но и не само тя. Развитията през последните дни ще ви подтикнат към конкретни действия, свързани с предстоящо пътуване или друга делова активност. Други ще продължат с професионалната си подготовка, отдавайки значение на нови моменти в нея.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Поставяте си високи цели, които изискват последователни действия и упорство, за да стигнете до желаните резултати. Подобряване на материалното състояние за онези от вас, които не щадят времето и силите си. Бъдете добри с всички и най-вече с хората от обкръжението ви, те милеят най-много за вас. Отнесете се към предложенията им конструктивно и ще си спестите недоразумения.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  С лекота ще постигате всичко, с което се захващате днес. Възползвайте се от шанса, но не злоупотребявайте с късмета си. В добра физическа форма сте, самочувствието ви е добро и това ви прави още по-витални. С доброто си настроение влияете положително и на финансовото си състояние.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Без излишна суета ще работите и придвижвате делата си в посоката, която желаете. Покажете на недоброжелателите си, че компанията им няма да ви липсва. Позитивното ви мислене ще ви помогне да неутрализирате лошите енергии покрай вас и по-бързо да приключите с нещата, които не ви носят добро настроение.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Понижено настроение и раздразнителност ще се забелязват у много от вас днес. Причините са комплексни, но като основна е липсата на трайна трудова заетост. Уморени сте от несигурността и безпаричието, но това не е причина да се отказвате от правата си. Вниквайки в подробностите, ще прецизирате всичко и ще намерите по-бързо решение на проблема си.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Развитията през последните дни влияят върху желанието ви за изяви. То се отразява положително и на духа ви, с готовност сте за повече работа, общуване и интимна отдаденост. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде значима. Не пренебрегвайте онези, които показват добрите си намерения към вас.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  При вас шансовете ви за успех в домогванията ви към вниманието и чувствата на една определена личност са твърде оскъдни. За момента запазете съществуващото положение, за да не го изгубите и него. Ще имате хубави събития, които ще разнообразят деня ви и ще ви заредят с очаквания.Не анализирайте прекалено много нещата, защото ще изгубите очарованието на мига.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Служебни ангажименти ще запълнят времето на много от вас. Но най-добре ще се почувствате, ако използвате деня за почивка и не мислите за проблемите. Можете да сте полезни и на други, не отказвайте съдействието си. Допирът с природата и чистият въздух ще ви се отразят добре и ще мобилизират силите ви.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще инициирате срещи с хора, които биха ви помогнали да се справите по-добре с проекта, над който работите. Финансовите ви проблеми ще намерят решението си и с подкрепата на добре подбрани приятели, намерете пътя към тях. Ще преборите стреса с релаксиращи масажи, спортни занимания или в компанията на любим човек.
  13 апр 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Предстоят ви важни промени в личен план. Преценете добре приоритетите си и не се колебайте да действайте. Не обръщайте внимание на пренебрежението от страна на близките си. Съвсем скоро всичко ще се промени в желаната от вас насока. Със своята проницателност и интуиция вие успявате да достигнете до скрити за другите детайли, които трябва да използвате.
  13 апр 2021
  Последни новини