Таушанова получи награда от читалищата

Областният управител Иванка Таушанова бе удостоена със Златна юбилейна значка на Съюза на народните читалища в България за приноса й към развитието на читалищното дело. Връчи й я председателят на Съюза проф. Стоян Денчев, който бе работна среща в Кърджали.  Навършват се 100 години от основаването на Съюза, чийто първи председател е именитият проф. Иван Шишманов.Това съобщиха от областната администрация.

Юбилеят ще бъде честван тържествено в НДК на 23 май, в празничния концерт са поканени да се включат и самодейци от област Кърджали, обяви проф. Денчев, който връчи и грамоти за заслуги на читалищни деятели от региона. Таушанова пожела на всички присъстващи да продължават да възраждат традициите и да служат на каузата на просвещението в съвременни условия.

Проф. Денчев и неговият заместник Николай Дойнов разговаряха с представители на читалищната мрежа в областта. Те изтъкнаха ролята на читалищата като уникален български феномен, част от националната ни идентификация зад граница, наред с азбуката. Представиха новите възможности за развитие, които им предоставя работата по проекти. Коментираха и предстоящите промени в Закона за читалищата. Проф. Денчев лансира идеята да се създаде Обществена комисия към областния управител, която да назовава и дискутира проблемите на читалищата и да съблюдава начина по който те се управляват и развиват.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини