Тайно от Абаджията помпели Наим Сюлейманоглу с химия в Кърджали

Али Устов

  Елитните щангисти на „Арда”-Кърджали от близкото минало са били тъпкани с химия, тайно от националния селекционер Иван Абаджиев. Наим Сюлейманоглу, Халил Мутлу и Танер Гюнер са вземали забранени препарати за да станат спортисти от световна класа. Човекът, който е знаел за опасната игра е треньорът на „Арда” и бивш шеф на щангите в Турция Енвер Толумов. Това разкри пред Кърджали бг вести републиканският шампион по щанги от 1976 г.Али Устов –Альошата. Самият той не крие, че е гълтал здраво хапове и сега това се отразява на здравето му. Коравият доскоро мъж има болки в кръста и в коленете. Трудно се придвижва.

   Според Али Устов именно отборът на „Арда”-Кърджали станал гръбнакът на турския национален тим по вдигане на тежести. Заслугата е основно на треньора Енвер Толумов, създал състезатели като Наим Сюлейманоглу, Халил Мутлу и Танер Гюнер. И тримата обаче за благодарност му забили ножа в гърба. Благодарение на техните интриги Толумов бил уволнен като треньор на националния отбор на Турция. Сега тренирал щангистите в Казахстан. Бил със силно увредено здраве.Едва ходел.

  Най-много се възгордял Наим Сюлейманоглу. Според Устов ,Господ го наказал и той сега е напълно обездвижен. Мутлу обаче останал народен човек.Когато идвал в Кърджали се срещал с ветерани от клуба,  черпел ги,помагал им с пари.

    Самият Али Устов е бил канен за треньор в Турция през 1992 г. Помогнал му Енвер Толумов. Устов изкарал само 15 дни в спортен клуб в Одрин. Местните спортни деятели го заплашили със саморазправа,  ако продължи да тренира момчетата им. Видях много завист и злоба и се прибрах в България, споделя Альошата.

    Али Устов е роден през 1957 г. в село Черничево, Кърджалийско. Учи в минния техникум в Кърджали. Тук се записва в школата на Енвер Толумов. Вдига в категория до 56 килограма. През 1975 г. става майстор на спорта. През 1976 г.печели републиканския шампионат във Велико Търново. В Сараево през 1979 г става балкански шампион. Първи на състезанията за Дунавската купа в Германия. Печели световен турнир в Куба. Обиколил е 12 държави.

   Вдигането на тежести в Кърджали трябва да се възроди. Младите хора тук имат подходящата физика за тежкоатлети. Те са потенциални шампиони. Трябва да се потърсят спонсори за начало, смята Али Устов.

  Според него спортната база в Кърджали не се е развила и това също спъва възраждането на щангите. Това което съществува е от времето на Енвер. Нищо не е направено. Плаче ми се като влизам в тази зала и я виждам празна.Преди тук се създаваха шампионите на България, казва още Али Устов.

Георги Кулов

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини