Читалища изнемогват, отново няма пари за заплати

Читалища в областта изнемогват,поради липса на пари за заплати и дейност. Много от тях не са получили субсидиите си за последното тримесечие на годината. 26 народни читалища в община Кърджали също очакват своите пари. За сега успяват да се справят само тези които работят по проекти. Едно от тях е НЧ”Обединение 1913” г.Читалищният секретар Камелия Чолакова споделя,че субсидията покрива едва 40% от бюджета. Другите приходи са от проекти и дейност. Проблемни са малките средища на култура.Много общини поради затруднения бавят държавната субсидия,което води до закъсняване на заплатите на читалищните секретари и библиотекари.

Ще припомним,че в началото на годината  читалищата в община Кърджали бяха без субсидия  три месеца и читалищните секретари едва преживяваха без заплати.  Причината бе забавеното приемане на републиканския бюджет,  както и план-сметката на общината.

 По закон разпределението на субсидиите се осъществява през февруари.Средствата в общините се разпределят от представители на читалищата и на администрацията. Това става, когато е готов общинския бюджет.В него е заложена републиканската субсидия за читалищата в общините.

Георги Кулов

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини