КТПП с важна информация относно доставките между ЕС и Обединеното кралство

Кърджалийската търговско промишлена палата съобщава,че от 1 януари 2021г. Великобритания и ЕС ще търгуват съгласно Споразумението за търговия и сътрудничество  (TCA ) , подписано между тях на 24 декември 2020г.

Във връзка с горното и на базата на дългогодишния си опит в областта на товарните автомобилни превози, експресните куриерски услуги, доставка на документи, мостри и товари от врата на врата по целия свят   фирма ТНТ България ЕООД , пряк член на Българската търговско-промишлена палата,  отправя  следната  ценна препоръка към всички български фирми, търгуващи с компании от Обединеното кралство.  

В съответствие с ТСА вносът и износът на стоки към и от ЕС могат да бъдат с нулеви мита само ако стоките са с произход  ЕС или Великобритания, като  важно условие за избягването на ненужни мита е и предоставянето на потвърждение за произхода на стоките.

От ТНТ България ЕООД препоръчват:

Деклариране на преференциален произход.
Да се добави декларация върху съответната търговска фактура (или друг търговски документ), заедно с  подробно описание на стоките, напр.:

The exporter of the products covered by this document (Customs Authorisation No.______) declares that, except where otherwise clearly indicated, these products are of UK/EU preferential origin.

Да се добави място, дата, име и подпис на декларатора.

Декларацията може да бъде написана на английски език или на някой от другите официални езици, използвани в ЕС, като за предпочитане е да се използва същият език, на който е написан самият търговски документ. 

При износ от Обединеното кралство за ЕС, от износителя ще се изисква да предостави своя EORI номер, независимо от търговската стойност на стоките.

За износители от ЕС CustomsAuthorisationNo. е номерът на регистриран износител (REX). Изисква се за всички пратки на стойност над 6 000 евро.

Ако не се включи декларацията за преференциален произход в търговската фактура, тогава стоките могат да бъдат задържани на митница и може да се наложи да се установи връзка с получателя им, за да се получи доказателство за произхода им. Ако не се предостави доказателство за произход, ще се начислят стандартните мита.

Внимание: Стоките с произход извън ЕС или Обединеното кралство ще бъдат обект на митническо облагане. Моля, консултирайте се с gov.uk за повече информация.

От ТНТ България ЕООД насърчават всички свои клиенти да предприемат навременни действия, за да се възползват от нулевите мита.

За контакти:

ТНТ България ЕООД
На вниманието на: Отдел "Маркетинг"
София 1528, ул. Неделчо Бончев 35
Телефон: 0700 11 666
Имейл: TNT.Marketing.BG@tnt.com
 

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини