ДПС почете паметта на жертвите на т.нар. "възродителен процес" в Момчилград


ДПС почете паметта на жертвите на т. нар. "възродителен процес" в Момчилград. За разлика от предишни години заради противоепидемичните мерки нямаше организиран многолюден митинг в центъра на града. Въпреки това пред първия паметник на жертвите на тоталитарния режим в България, който се издига в Момчилград преминаха десетки хора, за да поставят цветя. Сред дошлите да почетат паметта на загиналите бяха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, депутатите от ДПС, излъчени от кърджалийски избирателен район Ерол Мехмед и Адлен Шефкед, техни колеги от цялата страна, генералният консул на Р. Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, областният лидер на ДПС Ресми Мурад, кметове на общини от Южна България, председатели на общински съвети, пострадали от тоталитаризма момчилградчани.
"Тук сме, за да се преклоним пред тези, които загинаха заради имената си, вярата и майчиния език", заяви кметът на Момчилград Илкнур Кязим. Тя допълни, че трябва бъдем достатъчно разумни, да загърбим миналото и да продължим напред заедно, независимо от име, вяра, етнос и религия. 
"В Момчилград в дух на разбирателство и мир живеят хора от различни етноси, независимо от изпитанията, които им е отредила съдбата. Убедена съм, че ще продължат да го правят, независимо от името или религията им, защото са изградили уважение помежду си. В годините нашият регион се утвърди като модел на етническа толерантност и това е заслуга на всички", каза още Илкнур Кязим.
"Въпреки нашите призиви заради COVID-19 да не се събираме на едно място, на този площад пак има много хора и това е разбираемо. Това е така, защото ние сме тук не заради призивите. Ние сме тук заради нашето усещане за личен дълг към героите на българската демокрация", заяви Мустафа Карадайъ. Той допълни, че почитането паметта на жертвите на т.нар. "възродителен процес" не е желание за мъст или реванш, а напротив - за да се вземат поуки от миналото, за да се изгради по-добро бъдеще в родината България.
Според лидерът на ДПС COVID-19 кризата е подсилила останалите кризи в нашата страна - и социалната, и икономическата, и политическата, и институционалната. 
"Ние трябва с надежда да гледаме към бъдещето и към следващата година, надежда час по-скоро да преодолеем ковид-кризата, надежда да преодолеем и здравната, и социалната, и политическата, и институционалната", каза още Мустафа Карадайъ. Той допълни, че в условията на демокрация политическите въпроси се решават чрез избори. Според лидерът на ДПС през 2021 година предстоят много важни избори, на които трябва да бъдат възстановени нормалността в политиката, демокрацията в България и авторитета на институциите.
Мехмед Мехмед

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    12
    123
    3 0
    06:41, 27 дек 2020
    Вие сами си ги гонехте да отиват в Турция . Вие ги подстрекавахте да правят бунтове и саботажи.Никога няма да станете българи винаги ще ни забиете нож в гърбъ.Още след освобождиншито от турско робство трябваше да се изколят всички останали на територията на България турци ц***** и нямаше да има този проблем сега.

Още новини

Последни новини