9 °C

ДПС почете паметта на жертвите на т.нар. "възродителен процес" в Момчилград


ДПС почете паметта на жертвите на т. нар. "възродителен процес" в Момчилград. За разлика от предишни години заради противоепидемичните мерки нямаше организиран многолюден митинг в центъра на града. Въпреки това пред първия паметник на жертвите на тоталитарния режим в България, който се издига в Момчилград преминаха десетки хора, за да поставят цветя. Сред дошлите да почетат паметта на загиналите бяха председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, депутатите от ДПС, излъчени от кърджалийски избирателен район Ерол Мехмед и Адлен Шефкед, техни колеги от цялата страна, генералният консул на Р. Турция в Пловдив Хюсеин Ергани, областният лидер на ДПС Ресми Мурад, кметове на общини от Южна България, председатели на общински съвети, пострадали от тоталитаризма момчилградчани.
"Тук сме, за да се преклоним пред тези, които загинаха заради имената си, вярата и майчиния език", заяви кметът на Момчилград Илкнур Кязим. Тя допълни, че трябва бъдем достатъчно разумни, да загърбим миналото и да продължим напред заедно, независимо от име, вяра, етнос и религия. 
"В Момчилград в дух на разбирателство и мир живеят хора от различни етноси, независимо от изпитанията, които им е отредила съдбата. Убедена съм, че ще продължат да го правят, независимо от името или религията им, защото са изградили уважение помежду си. В годините нашият регион се утвърди като модел на етническа толерантност и това е заслуга на всички", каза още Илкнур Кязим.
"Въпреки нашите призиви заради COVID-19 да не се събираме на едно място, на този площад пак има много хора и това е разбираемо. Това е така, защото ние сме тук не заради призивите. Ние сме тук заради нашето усещане за личен дълг към героите на българската демокрация", заяви Мустафа Карадайъ. Той допълни, че почитането паметта на жертвите на т.нар. "възродителен процес" не е желание за мъст или реванш, а напротив - за да се вземат поуки от миналото, за да се изгради по-добро бъдеще в родината България.
Според лидерът на ДПС COVID-19 кризата е подсилила останалите кризи в нашата страна - и социалната, и икономическата, и политическата, и институционалната. 
"Ние трябва с надежда да гледаме към бъдещето и към следващата година, надежда час по-скоро да преодолеем ковид-кризата, надежда да преодолеем и здравната, и социалната, и политическата, и институционалната", каза още Мустафа Карадайъ. Той допълни, че в условията на демокрация политическите въпроси се решават чрез избори. Според лидерът на ДПС през 2021 година предстоят много важни избори, на които трябва да бъдат възстановени нормалността в политиката, демокрацията в България и авторитета на институциите.
Мехмед Мехмед

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  12
  123
  3 0
  06:41, 27 дек 2020
  Вие сами си ги гонехте да отиват в Турция . Вие ги подстрекавахте да правят бунтове и саботажи.Никога няма да станете българи винаги ще ни забиете нож в гърбъ.Още след освобождиншито от турско робство трябваше да се изколят всички останали на територията на България турци ц***** и нямаше да има този проблем сега.

Още новини

Хороскоп за 28.02.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днешният ден едва ли ще ви изненада с нещо, но ако решите да положите малко повече усилия може би ще изненадате себе си. Някои от вас имат възможност да постигнат нещо, към което отдавна се стремят и точно днес това ще ви се отдаде много по-лесно от когато и да било друг път. Сигурно знаете за какво става дума и ако имате късмет ще се сетите навреме за да го направите.
28 фев 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се радвате на добро сътрудничество с деловите си партньори. Не отлагайте среща с важен за вас човек. Сега е момента да действате по-открито и да покажете това, на което сте способни. Даденостите съвпадат с желанията ви и не ви остава нищо друго, освен да действате.
28 фев 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Всичко, което правите днес ще ви носи удовлетворение, защото се отнасяте към него с предпочитание. Контролирайте емоциите си и не допускайте да пропуснете нещо важно заради невъздържаност или недобре преценена ситуация. Радвайте се на малките неща, не бъдете максималисти.
28 фев 2021

Хороскоп за Рак

Рак
В основата на компромисите днес се корени успешната ви работа. Независимо с какво се занимавате, бъдете готови да се съгласявате с мнението на околните и да се стараете да потушавате възможните конфликти. Това ще ви спести ценно време и доста главоболия. Постигате добри резултати в нещо, което предприемате сами. Следвайте намерението си докрай.
28 фев 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Работата ви днес ще върви с променлив успех. Влагате прекалено много емоции дори в дребни неща и това може бързо да ви изтощи. В личен план проявявате излишна упоритост, която може да влоши положението ви без да ви донесе никакъв положителен резултат. Дори да ви е трудно, постарайте се да говорите открито за нещата, които ви интересуват.
28 фев 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
28 фев 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Денят е успешен за онези от вас, които си търсят работа. Успявате да намерите предложения, които ви удовлетворяват и едва ли някой ще се учуди ако съвсем скоро смените работното си място. Във ваш плюс е че бързо се адаптирате към нови места и ситуации. Бързо установявате нови познанства, което още повече улеснява промените при вас.
28 фев 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Активни и уверени в себе си ще получите добра оценка за работата си и съответното възнаграждение за труда си. За сметка на това в личния си живот е възможно да изживеете разочарования. Помислете дали сте отговорили на нечии очаквания и чия е вината за разминаването ви с тях.
28 фев 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще съобразите външните си изяви с духовните си потребности и така ще ги направите по-впечатляващи. Добрата реклама е най-голямата ви печалба днес. Очакванията на бизнесмените ще се доближат до реалността, само с малко изключени. Някои от делата ви ще ви изправят пред избор, който трябва да направите днес.
28 фев 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не позволявайте на никой да ви пречи на успешния ви ход в реализиране на целите ви. Сътрудничеството ви с определени хора ще бъде ползотворно, но не бива да налагате на всяка цена мнението си. В противен случай рискувате да провалите нещо, което със сигурност върви към успех.
28 фев 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Очаква ви успешен ден, наситен с много срещи и разнородни контакти. Общуването е ваша стихия обаче затова няма да е чудно че успявате да постигнете значителни резултати в тази област. Не е трудно да ви повярва човек за каквото и да било, толкова е силна способността ви да убеждавате При това го правите с обаянието, характерно за Водолея.
28 фев 2021

Хороскоп за Риби

Риби
С общи усилия ще приключите проект или друга задача, еднакво интересна за вас и хората от обкръжението ви. Застанете на принципни позиции, когато се очаква да бъдат взети важни решения и не допускайте съмненията у някого да възпрат общия устрем. В крайна сметка ще се поздравите с повече свършена работа, което означава и по-добри доходи.
28 фев 2021
Последни новини