На 25 декември в Млечино почитат паметта на жертвите на т.нар. „възродителен процес“

Навършват се 37 години от първият протестен митинг в ардинското село Млечино срещу насилствената смяна на имената на турското и мюсюлманското население в страната. По този повод на 25 декември (събота) от 10:00 часа пред чешмата - паметник в Млечино ще се поднесат  цветя и венци в памет на жертвите на т.нар. „възродителен процес“. Във връзка с годишнината в местната джамия ще се отслужи мевлид. След молитвата на присъстващите ще се раздаде пилаф.Организатор на проявата е Общинската организация на ДПС-Ардино.

Очаква се на събитието, което ще се проведе при спазване на всички противоепидемични мерки, свързани с пандемията COVID-19, да присъстват председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, зам.-председателите на ДПС, народни представители от ДПС, кметове на общини и председатели на общински съвети от областта, участници в драматичните събития на 24 декември 1984 година.

Преди 37 години в мразовития декемврийски денв Млечино се събират над 3 000 души от близките села Горно и Долно Прахово, Башево, Търна и Чернигово, за да изразят своето несъгласие със смяната на турските си имена. Тогава гръмва и първият изстрел срещу невинни хора.

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Al
    Alper
    2 0
    16:52, 16 дек 2021
    Яни ако си мислите че ще ви минава номера още много се лъжите
    Пислици

Още новини

Последни новини