Христо Иванов: Преклонението пред жертвите на Възродителния процес трябва да има национално измерение!

    В деня, в който преди 36 години в драматичен сблъсък с  военни части и милиция загина невръстната Тюркян, лидерът на партия „Да, България!” и съпредседател на коалиция „Демократична България” Христо Иванов бе първият политик извън ДПС, който дойде, за да отдаде почит и да се преклони пред паметта на жертвите на т.нар. Възродителен процес в Кърджалийско. Той поднесе цветя пред Тюркян чешма, място където вече 30 години се отбелязват трагичните, с нищо непредизвикани сблъсъци.

    Христо Иванов написа кратък пост в страницата си във Фейсбук в който се казва:

    „На годишнината от трагичните събития при село Могиляне, Кърджалийско, аз заедно с моите колеги отдадохме почит на жертвите на т.нар. Възродителен процес на Тюркян чешма, знаково място за бруталните репресии по време на насилственото преименуване, извършено от комунистическия режим. Това е едно от най уродливите престъпления на тоталитарния режим и Държавна сигурност. Българската демокрация е невъзможна без паметта за тоталитарното насилие и без волята за неговото осъждане.

    Големият идеал за свободна и европейска България може да бъде постигнат, само ако преодолеем разделенията, поддържани и експлоатирани от ченгетата, и изградим бъдеще, в което законът е един за всички, така както България е една за всеки от нас. Това не може да стане без лустрация и решително прекратяване на влиянието на мрежите на ДС, които са в основата на корупционното овладяване  на българските институции от мафията”.

    За Кърджали бг вести Христо Иванов подчерта, че коалиция „Демократична България” обединява автентичните демократични формации в център-дясно – общност, отстояваща правата на нацията срещу корупционната върхушка. Именно на тази общност приляга да се поклони пред жертвите на тоталитарния режим. Българската демокрация не е възможна без осъждане на едно от бруталните насилия, получило гражданственост като Възродителен процес.

    Според Христо Иванов българската общественост знае твърде малко за насилствената асимилация на мюсюлманското население в страната, за Държавна сигурност и за цялостния облик на комунистическия режим. Мрежата на ДС продължава да властва. По една жестока ирония на съдбата Ахмед Доган, който е завършен доносник, се представя като герой на демократичната съпротива. Трябва да изградим морален фундамент за осъждане на тоталитаризма. Без него Сараите ще продължат да опитват да монополизира етническата палитра в страната. Върхушката на ДПС  държи българската демокрация като заложник на евентуални кризи и осребрява това свое положение чрез безогледна корупция. Събитията в Росенец, където протестиращи и контрапротестиращи пяха заедно химна, илюстрира безусловно, че хората се обединяват от искането за равно прилагане на закона към всички. Хората искат европейски стандарт на законност и европейски ценности, отбеляза Христо Иванов.

    Съпредседателят на „Демократична България“ е категоричен, че паметта за тоталитаризма трябва да се превърне в национална тема. Политиците извън ДПС трябва да направят стъпка към обединение и даване на път на една нова генерация, без която демокрацията у нас ще се изроди. Ние сме заплашени от коруптокрация - власт на корумпираните елити, на обръчите от фирми.

    Христо Иванов бе категоричен, че „Демократична България“ се обръща към всички демократично мислещи българи в страната и чужбина, заедно да срутят монопола на Сараите и корупционния модел на ГЕРБ. Ние сме с тези, които са против върхушката на ДПС, заяви Иванов и призова всички, които искат да бъдат опозиция на тази върхушка, да обединят усилия.

    Иванов изрази съжаление, че страната ни е пропуснала шанса да осъди виновниците  за т.нар. Възродителен процес. Те се скриха зад гърба на всички граждани, прехвърляйки личната си вина върху българския народ като цяло. Трябва чрез правосъдието или съда на историята да изведем на светло вината им, подчерта  Христо Иванов. Той  бе категоричен, че ще спрем да се делим, когато един европейски закон важи за всички. За това трябва да работят всички демократични сили в страната, заключи Христо Иванов.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Щя
      Щях
      8 -1
      09:04, 27 дек 2020
      Щях да уважавам лидера на дпс-то ако беше отишъл и на гара Буново. Защото това са невинни жертви и тежат на съвестта на едните и другите. Поуките трябва да бъдат за всички. Колко тъга има във всичко това, че това е насила прекъснат живот и трябва да се спе с това разделение на народа ни.
    • 2
      3,
      3,14
      3 -2
      08:00, 28 дек 2020
      Иванов,жаждата за тази пуста власт,те съюзи и с дявола!/всички партии и движения в България,се управляват от ГАДНИ И МРЪСНИ ИЗРОДИ/
    Последни новини