6 °C

Христо Иванов: Преклонението пред жертвите на Възродителния процес трябва да има национално измерение!

  В деня, в който преди 36 години в драматичен сблъсък с  военни части и милиция загина невръстната Тюркян, лидерът на партия „Да, България!” и съпредседател на коалиция „Демократична България” Христо Иванов бе първият политик извън ДПС, който дойде, за да отдаде почит и да се преклони пред паметта на жертвите на т.нар. Възродителен процес в Кърджалийско. Той поднесе цветя пред Тюркян чешма, място където вече 30 години се отбелязват трагичните, с нищо непредизвикани сблъсъци.

  Христо Иванов написа кратък пост в страницата си във Фейсбук в който се казва:

  „На годишнината от трагичните събития при село Могиляне, Кърджалийско, аз заедно с моите колеги отдадохме почит на жертвите на т.нар. Възродителен процес на Тюркян чешма, знаково място за бруталните репресии по време на насилственото преименуване, извършено от комунистическия режим. Това е едно от най уродливите престъпления на тоталитарния режим и Държавна сигурност. Българската демокрация е невъзможна без паметта за тоталитарното насилие и без волята за неговото осъждане.

  Големият идеал за свободна и европейска България може да бъде постигнат, само ако преодолеем разделенията, поддържани и експлоатирани от ченгетата, и изградим бъдеще, в което законът е един за всички, така както България е една за всеки от нас. Това не може да стане без лустрация и решително прекратяване на влиянието на мрежите на ДС, които са в основата на корупционното овладяване  на българските институции от мафията”.

  За Кърджали бг вести Христо Иванов подчерта, че коалиция „Демократична България” обединява автентичните демократични формации в център-дясно – общност, отстояваща правата на нацията срещу корупционната върхушка. Именно на тази общност приляга да се поклони пред жертвите на тоталитарния режим. Българската демокрация не е възможна без осъждане на едно от бруталните насилия, получило гражданственост като Възродителен процес.

  Според Христо Иванов българската общественост знае твърде малко за насилствената асимилация на мюсюлманското население в страната, за Държавна сигурност и за цялостния облик на комунистическия режим. Мрежата на ДС продължава да властва. По една жестока ирония на съдбата Ахмед Доган, който е завършен доносник, се представя като герой на демократичната съпротива. Трябва да изградим морален фундамент за осъждане на тоталитаризма. Без него Сараите ще продължат да опитват да монополизира етническата палитра в страната. Върхушката на ДПС  държи българската демокрация като заложник на евентуални кризи и осребрява това свое положение чрез безогледна корупция. Събитията в Росенец, където протестиращи и контрапротестиращи пяха заедно химна, илюстрира безусловно, че хората се обединяват от искането за равно прилагане на закона към всички. Хората искат европейски стандарт на законност и европейски ценности, отбеляза Христо Иванов.

  Съпредседателят на „Демократична България“ е категоричен, че паметта за тоталитаризма трябва да се превърне в национална тема. Политиците извън ДПС трябва да направят стъпка към обединение и даване на път на една нова генерация, без която демокрацията у нас ще се изроди. Ние сме заплашени от коруптокрация - власт на корумпираните елити, на обръчите от фирми.

  Христо Иванов бе категоричен, че „Демократична България“ се обръща към всички демократично мислещи българи в страната и чужбина, заедно да срутят монопола на Сараите и корупционния модел на ГЕРБ. Ние сме с тези, които са против върхушката на ДПС, заяви Иванов и призова всички, които искат да бъдат опозиция на тази върхушка, да обединят усилия.

  Иванов изрази съжаление, че страната ни е пропуснала шанса да осъди виновниците  за т.нар. Възродителен процес. Те се скриха зад гърба на всички граждани, прехвърляйки личната си вина върху българския народ като цяло. Трябва чрез правосъдието или съда на историята да изведем на светло вината им, подчерта  Христо Иванов. Той  бе категоричен, че ще спрем да се делим, когато един европейски закон важи за всички. За това трябва да работят всички демократични сили в страната, заключи Христо Иванов.

  Георги Кулов

  Източник: Kardjali.bgvesti.NET

  Facebook коментари

  Коментари в сайта (2)

  • 1
   Щя
   Щях
   8 -1
   09:04, 27 дек 2020
   Щях да уважавам лидера на дпс-то ако беше отишъл и на гара Буново. Защото това са невинни жертви и тежат на съвестта на едните и другите. Поуките трябва да бъдат за всички. Колко тъга има във всичко това, че това е насила прекъснат живот и трябва да се спе с това разделение на народа ни.
  • 2
   3,
   3,14
   3 -2
   08:00, 28 дек 2020
   Иванов,жаждата за тази пуста власт,те съюзи и с дявола!/всички партии и движения в България,се управляват от ГАДНИ И МРЪСНИ ИЗРОДИ/

  Още новини

  Хороскоп за 02.03.2021

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят е силен за начинания, в които влагате творчество и желание за напредък. Ще се толерират градивни действия, насочени към семейството, другите и бъдещето. Обществената ви ангажираност също ще дава резултати, така че бъдете активни. Грижите за здравето ще имат видим ефект.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Очаква ви ползотворен ден, имате всички шансове да изпълните онова, което сте планирали. Имате известни колебания, но с подреждането на делата ви те ще отпаднат. Опитайте се да не пренебрегвате чувствата и желания на вашия партньор.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Енергични и с желание, ще пристъпите към задачите си и ще ги приключите в срок. Интелигентното ви присъствие ще благоприятства атмосферата на работното място, нещо, за което ще получите похвала от шефа. До себе си имате някой, който заслужава повече внимание и това го разбирате много добре. Не проигравайте шансовете си там.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Рак:Новости в личния ви живот и ярка делова изява.Щастието е на ваша страна .и макар,че не сте хазартен тип-може да рискувате.Заложете на 5.Успех.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Всичко, продиктувано от разума днес ще ви носи удовлетворение. Близките ще споделят част от грижите ви и това ще увеличи шансовете ви. Имате предостатъчно време за да анализирате създалата се обстановка и да направите правилния избор. Изберете най-перспективната възможност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Наясно сте с нещата, с които ви предстои да се занимавате. Бързо ще се освободите от съмненията си и ще напреднете, отхвърляйки голям обем работа. Настроението ви ще се повиши от добра новина, свързана с бизнес, семейство, пътуване. Познати ще ви направят изгодно предложение за съвместно начинание.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Сред близките си ще можете да се отпуснете и разтоварите. Доброто ви финансово състояние за момента ви прави по-спокойни и уверени за близкото бъдеще. В дългосрочен план ще имате възможности за изяви, с които ще постигнете повече стабилност. Не се притеснявайте. Избягвайте да давате пари на заем.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Най-добре ще е днес да бъдете у дома, в противен случай ви очакват изненади. За някои от вас денят ще бъде свързан и с доста работа. Не я отлагайте. Отхвърлете колкото се може повече от нея. Интелектуалните занимания ще се окажат ползотворни за вас днес.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Започващите промени ще ви се отразят позитивно, въпреки, че в началото може да изживеете притеснения. Ще утвърдите постигнатото и ще продължите да се развивате в много посоки. Постоянството ви е гаранция за успех и носи желаните резултати. Има от какво да сте доволни.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Похвално е желанието ви да сте полезни на хората, с които работите и на такова внимание ще се радвате и вие. Ще бъдете очаровани от някой, с когото ще станете по-близки и ще търсите общи пътища за изява. Успешни ще бъдат пътуванията ви, ако вземете под внимание всички подробност.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Проявете уважението си към отсрещната страна и вежливо изслушайте доводите им за едно или друго тяхно решение. Това ще привлече към вас благоразположението им, от което ще се възползвате на по-късен етап. Присъствието на човека, за когото мислите често ще ви донесе приятни вълнения.
  02 мар 2021

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Определете приоритетите си и работете върху тях, не се разсейвайте. Впечатлявате с бързата си мисъл и аналитичните си способности. Ще имате успех с всичко, което днес бъде обект на вниманието ви. В личен план ще имате среща и тя ще сложи началото на ново сътрудничество. Не пренебрегвайте личните си предпочитания.
  02 мар 2021
  Последни новини